# Puerto Rican Lizard-Cuckoo

Scientific name: Coccyzus vieilloti

Bird group: [cuckoo](https://birdsofpuertorico.com/family/cuckoo)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/82/Puerto-Rican-Lizard-Cuckoo

## Identification

The Puerto Rican lizard cuckoo (Coccyzus vieilloti) is a cuckoo endemic to the island of Puerto Rico, and is one of 4 species of lizard-cuckoos which occur only on Caribbean islands. These were formerly placed in the genus Saurothera (Greek for "lizard-eater") of the family Cuculidae, but are now lumped with Coccyzus (AOU 2006).
The Puerto Rican lizard cuckoo has a gray breast and chin, a tan lower body and brown upper body. It can be identified by its gray chin and breast and reddish-tan underbelly. The main identifying characteristic for this species is its long dark tail with two white spots on its outer tail feathers. It measures from 40 to 48 centimeters (16 to 19 inches) and weighs, on average, 80 grams (2.7 ounces).


## Distribution and habitat

The Puerto Rican Lizard-Cuckoo is endemic to Puerto Rico, 
where it is fairly common at all 
elevations (Raffaele and others 
1998). It is considered a rare 
visitor on Vieques (Gemmill 
2015). This is a common species 
in the haystack hills or mogotes 
of the north coast, shade 
coffee plantations, suburban 
neighborhoods with dense 
vegetation, and all mountainous 
areas with thick forests, and 
occurs in xeric forests in the 
vicinity of Guánica (Oberle 2018, 
Raffaele 1989a). Typical locations 
to find this species are at the 
Granados Trail in Guánica State 
Forest, on the trails at Guajataca 
and Vega State Forests, or around the parking lot and entrance 
road to El Portal visitor center 
in El Yunque National Forest 
(Oberle 2018). It is also common 
below 900 m in Los Tres 
Picachos State Forest (Miranda-
Castro and others 2000). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
269 records within 161 hexagons 
or 34 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 161 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
6 percent (10) of the hexagons, 
probable in 16 percent (25), and 
possible in 78 percent (125), 
while the species was observed 
in 1 percent (1) of the hexagons 
but without evidence of breeding 
(see map). Puerto Rican Lizard-Cuckoo distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life 
zones in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      73Puerto Rican Lizard-Cuckoo/Pájaro Bobo Mayor

## Breeding

Based on the limited data available, the Puerto Rican 
Lizard-Cuckoo appears to breed 
throughout the year (Raffaele 
and others 1998). Pairs start 
courtship early in the year when 
males bring nesting materials to 
the females (J.A. Salguero-Faría, 
personal observation 2009). The 
nest is a loose structure made 
of leaves and sticks (Raffaele 
and others 1998). Atlas results 
show that this species breeds 
throughout the year with the most breeding activity from 
March to June (see chart). 
Breeding activity peaks during 
April, and it mostly takes place 
within the subtropical moist 
forest life zone (58 percent of 
the hexagons) (see table). It also 
breeds within the subtropical 
wet and subtropical rain forest 
life zones (32 and 1 percent of 
the hexagons, respectively), as 
well as in the southern coastal 
plain within the subtropical dry 
forest life zone (9 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

This species is currently listed as a species of least concern by 
the IUCN (BirdLife International 
2016). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Puerto Rican Lizard-Cuckoo has 
a protected habitat in land of 17 
percent or 651 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding 
was found for this species 
(3828 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_082_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_082_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

