# Mourning Dove

Scientific name: Zenaida macroura

Bird group: [dove](https://birdsofpuertorico.com/family/dove)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/74/Mourning-Dove

## Identification

The mourning dove (Zenaida macroura) is a member of the dove family, Columbidae. The bird is also known as the American mourning dove, the rain dove, and colloquially as the turtle dove, and was once known as the Carolina pigeon and Carolina turtledove. It is one of the most abundant and widespread of all North American birds. It is also a leading gamebird, with more than 20 million birds (up to 70 million in some years) shot annually in the U.S., both for sport and meat. Its ability to sustain its population under such pressure is due to its prolific breeding; in warm areas, one pair may raise up to six broods of two young each in a single year. The wings make an unusual whistling sound upon take-off and landing, a form of sonation. The bird is a strong flier, capable of speeds up to 88 km/h (55 mph). It is the national bird of the British Virgin Islands.


## Distribution and habitat

The Mourning Dove occurs through North and Central 
America including the Caribbean 
(Raffaele and others 1998). This 
species was first reported in 
Puerto Rico in 1935 (Bond 1987) 
and in Vieques in 1967 (Bond 
1967). In Puerto Rico, it occurs 
primarily in the southwestern 
region (Biaggi 1997) but also in 
the northern coastal plains, and 
it is known to inhabit satellite 
islands such as Mona (Gordon 
and others 1961) and Vieques. 
It is a rare resident throughout 
the year in Vieques (Gemmill 
2015) and a rare visitor to Mona. This species is associated mostly 
with subtropical dry and moist 
forest life zones, plantations 
(Rivera-Milán 1992), grassy fields 
(Saliva 1994), and open country 
of the lowlands (Raffaele and 
others 1998). The atlas fieldwork 
yielded a total of 129 records 
within 77 hexagons or 16 percent 
of the 479 total hexagons (see 
map). Of the 77 hexagons 
where this species was found, 
breeding met the atlas definition 
of confirmed in 10 percent (8) 
of the hexagons, probable in 
31 percent (24), and possible in 
58 percent (45) (see map). Mourning Dove distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       65Mourning Dove/Tórtola Rabilarga

## Breeding

The Mourning Dove builds a nest made of twigs and grasses, which is usually placed in a 
bush or tree at a low to medium 
height (Raffaele and others 1998). 
Previously published reports 
indicate that it breeds from 
March to August (Raffaele and 
others 1998). Atlas results suggest 
that this species breeding season 
extends throughout the year, 
with the most breeding activity 
from March to June (see chart). 
Overall, the breeding activity 
peaks in April. Results show that this species breeds mostly on 
the southern coast of the island 
within the subtropical dry forest 
life zone (64 percent of the hexagons) (see table). However, results indicate that it also 
breeds in the lowlands within 
subtropical moist forest life zone 
(32 percent of the hexagons) 
(see table and map).

## Conservation

The current population trend of the Mourning Dove is described 
as increasing in North America (Butcher and Niven 2007). This 
species is currently listed as a 
species of least concern by the 
IUCN (BirdLife International 
2016). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Mourning Dove has a protected 
habitat in land of 13 percent or 
236 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found this 
species (1842 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_074_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_074_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

