# Key West Quail-Dove

Scientific name: Geotrygon chrysia

Bird group: [dove](https://birdsofpuertorico.com/family/dove)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/66/Key-West-Quail-Dove

## Identification

The Key West quail-dove (Geotrygon chrysia) is a species of bird from the doves and pigeon family Columbidae. It is probably most closely related to the bridled quail-dove.
The Key West quail-dove is approximately 27–31 cm in length.   The bird is distinguished by having a dark rust-colored back and similarly colored wings.  It has some amethyst or bronze green iridescence on its crown, nape and in the back of its neck.  The mantle, back, rump and inner wing coverts show some purplish red iridescence.   It also has a bold white facial stripe.  Its call is similar that of the white-tipped dove.


## Distribution and habitat

The Key West Quail-Dove is a species native to the Greater 
Antilles and The Bahamas 
(Raffaele and others 1998). In 
Puerto Rico, this species has 
been reported for the mainland, 
Mona, and Vieques (Biaggi 
1997, Bowdish 1902, Raffaele 
1989a), in the latter being a 
rare to extremely rare resident 
(Gemmill 2015). In Puerto Rico, 
it is known from western Ponce 
in the southern region and from 
Arecibo to Isabela among the 
haystack hills of the northern 
coast. Nonetheless, a population 
was reported from the southern 
area of the Tortuguero Lagoon 
(Raffaele 1989a). It usually 
inhabits coastal forested areas 
and wooded, scrubby thickets 
in arid areas (Saliva 1994). It is difficult to observe as it is more 
frequently found on the ground 
than in trees (Biaggi 1997). 
The species mostly inhabits the 
understory of dense forests with 
ample leaf litter, primarily in arid 
and semi-arid areas. However, 
it has also been documented in 
moist and wet mountain forests 
with undisturbed understory 
(Raffaele and others 1998). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
63 records within 44 hexagons 
or 9 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 44 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
7 percent (3) of the hexagons, 
probable in 7 percent (3), and 
possible in 86 percent (38) 
(see map). Key West Quail-Dove distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       57Key West Quail-Dove/Paloma Perdiz Áurea

## Breeding

The Key West Quail-Dove builds its nest of branches and plants 
(Biaggi 1997). The nests are 
usually built above the ground 
in bushes or small trees and are 
commonly located either on the 
ground or in low undergrowth 
among bromeliads (Raffaele 
1998). Atlas results show that this 
species breeding season extends 
mostly from January to August, 
with the most breeding activity 
from March through June, and 
to a lesser extent from October 
to December (see chart). Results 
show that this species breeds within the subtropical moist 
forest life zone (66 percent of the 
hexagons) at the northern karst 
region of the island, although 
it is considered possible for it 
to breed in the subtropical dry 
forest life zone (16 percent of 
the hexagons) as well as in 
the subtropical wet and lower 
montane wet forest life zones (18 
percent of the hexagons) (see 
table and map). 

## Conservation

The global population trend of the Key West Quail-Dove has not 
been quantified or assessed, but it is described as fairly common 
(Stotz and others 1996). This 
species is currently listed as a 
species of least concern by the 
IUCN (BirdLife International 
2016). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the Key 
West Quail-Dove has a protected 
habitat in land of 24 percent or 
255 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (1052 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_066_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_066_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

