# Eurasian Collared-Dove

Scientific name: Streptopelia decaocto

Bird group: [dove](https://birdsofpuertorico.com/family/dove)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/58/Eurasian-Collared-Dove

## Identification

The Eurasian collared dove (Streptopelia decaocto) is a dove species native to Europe and Asia; it was introduced to Japan, North America and islands in the Caribbean. Because of its vast global range and increasing population trend, it has been listed as Least Concern on the IUCN Red List since 2014.


## Distribution and habitat

The Eurasian Collared-Dove is native to Asia and Europe, and 
in the West Indies it has been 
introduced to The Bahamas, 
Guadeloupe (Raffaele and others 
1998), and Puerto Rico (Biaggi 
1997). It also occurs in Cuba, the 
Cayman Islands, Martinique, St. 
Christopher, Nevis, Montserrat, 
and Dominica (Raffaele and 
others 1998). It is a domesticated 
form of the African Collared-
Dove (S. roseogrisea). It is 
expected that the entire West 
Indies will be colonized by 
birds from nearby populations 
(Raffaele and others 1998). This 
species habitat consists of urban 
areas (Raffaele and others 1998). 
The atlas fieldwork yielded a total of 113 records within 69 
hexagons or 14 percent of the 
479 total hexagons (see map). Of 
the 69 hexagons where this dove 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
10 percent (7) of the hexagons, 
probable in 42 percent (29), 
and possible in 48 percent (33) 
(see map). 

## Breeding

The Eurasian Collared-Dove builds a platform nest made of 
twigs, usually placed in a tree, 
bush, or palm, or on a building 
ledge (Raffaele and others 1998). 
Previously published reports 
indicate that it breeds primarily 
from March to August (Raffaele 
and others 1998). It has been Eurasian Collared-Dove distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones 
in Puerto Rico.       49Eurasian Collared-Dove/Tórtola Collarina found to hybridize with the African Collared-Dove in Europe 
(Fisher 1953). Atlas results show that this species breeding season 
extends throughout the year, 
with the most breeding activity 
during May and June (see chart). 
Overall, the breeding activity 
peaks in May and mostly takes 
place within the subtropical dry 
forest life zone. Results show 
that this species breeds mostly 
in the southern coast of the 
island within the subtropical dry forest life zone (54 percent of 
the hexagons) (see table). It also 
breeds in the subtropical moist 
forest life zone (42 percent of the hexagons) and within subtropical wet forest life zones at higher 
elevations (4 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

The Eurasian Collared-Dove is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN (BirdLife International 2018). 
Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Eurasian Collared-Dove has a 
protected habitat in land of 8 
percent or 137 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding 
was found for this species 
(1653 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_058_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_058_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

