# Plain Pigeon

Scientific name: Patagioenas inornata

Bird group: [pigeon](https://birdsofpuertorico.com/family/pigeon)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/56/Plain-Pigeon

## Identification

The plain pigeon (Patagioenas inornata) is a species of bird in the family Columbidae. It is found in Cuba, Hispaniola (Dominican Republic and Haiti), Jamaica, and Puerto Rico. Its natural habitats are forest, woodland, coastal desert, mangrove and swampy areas. It is threatened by habitat loss.
The plain pigeon is a large-bodied bird (38 cm [15 in]) that superficially resembles the common city pigeon. At a distance it appears pale blue-gray overall. The head, hindneck, breast, and part of the folded wing are colored with a red-wine wash. When folded, the wing shows a white leading edge; in flight, it forms a conspicuous wing bar. Legs and feet are dark red. The female is slightly smaller and duller than the male. Juveniles are browner overall, with pale wing margins and dark eyes.


## Distribution and habitat

The Plain Pigeon is a species endemic to the Greater Antilles 
where it is a common year-round 
resident on Hispaniola and rare 
on Cuba, Jamaica, and Puerto 
Rico (Raffaele and others 1998). 
In Puerto Rico, it occurs primarily in the east-central region near 
Cidra and some neighboring 
municipalities such as Comerío, 
Caguas, Cayey, Aibonito, and San 
Lorenzo (Oberle 2018, Rivera-Milán 
and others 2003). It has not been 
reported from the satellite islands. 
This species usually inhabits open 
savannas and woodlands, lowland 
forest edges, mountain forests, 
primary- and second-growth 
forests, coastal areas, dry or wet 
limestone forests, and agricultural 
areas such as croplands and cattle 
pastures (Collar and others 1992, 
Collazo and Bonilla-Martinez 
1988, Danforth 1936, PRDNER 
1999, Raffaele and others 1998). 
In Puerto Rico, the species can be 
found mostly in wooded ravines, second-growth areas, bamboo 
thickets, and patches of farmland 
and pasture within moist mountain 
forests (Collar and others 1992, 
Collazo and Bonilla-Martinez 1988, 
Oberle 2018, Rivera-Milán and 
others 2003). The atlas fieldwork 
yielded a total of 31 records within 
19 hexagons or 4 percent of the 
479 total hexagons (see map). 
Of the 19 hexagons where the 
Plain Pigeon was found, breeding 
met the definition of confirmed 
in 5 percent (1) of the hexagons, 
probable in 16 percent (3), and 
possible in 63 percent (12), while 
it was observed in 16 percent 
(3) of the hexagons but without 
evidence of breeding (see map). Plain Pigeon distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      47Plain Pigeon/Paloma Sabanera

## Breeding

The Plain Pigeon builds a fragile nest made of sticks, twigs, leaves, 
and other plant material, which 
is usually placed in bamboo 
clumps, vine clusters, palm fronds, 
or hardwood trees (Biaggi 1997, 
Oberle 2018, Raffaele and others 
1998). Previously published 
reports indicate that it breeds 
throughout the year but primarily 
from December to July (Oberle 
2018). Atlas results suggest that this 
species breeding season extends 
mostly from February to July, with 
the most breeding activity from 
March through June, and to a 
lesser extent from September to 
November (see chart). Overall, the 
breeding activity peaks in May, and 
it mostly occurs in the subtropical 
moist forest life zone. Results show 
that this species breeds mostly in the east-central part of the 
island within the subtropical moist 
forest life zone (88 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

The Plain Pigeon is currently listed 
as a near threatened species by the 
IUCN (BirdLife International 2016). 
Nevertheless, the Puerto Rican 
subspecies (P. i. wetmorei) has 
declined dramatically throughout 
its distribution range and has 
been considered endangered due 
to habitat loss, illegal hunting, 
and predation by introduced 
mammals and hurricanes (Raffaele 
and others 1998; Rivera-Milán 
and others 2003, 2016). The 
subspecies is believed to have 
declined to <100 individuals in 
the 1970s, but it has recovered 
to several thousand individuals (Raffaele and others 1998, Rivera-
Milán and others 2003). Although 
the Plain Pigeon population has 
been found to decline following 
hurricanes (Rivera-Milán and 
others 2003, 2016), the population 
has recovered quickly after 
past hurricanes. However, the 
population decreased substantially 
following Hurricanes Irma 
and María in September 2017 
(Rivera-Milán and others 2019a). 
The Puerto Rican subspecies is 
classified as endangered by local 
and Federal laws (PRDNER 2016 
and USFWS 1973, respectively). 
In Puerto Rico, the Plain Pigeon 
subspecies has a protected 
habitat in land of 5.2 percent or 
20.1 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (382 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_056_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_056_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

