# Pied-billed Grebe

Scientific name: Podilymbus podiceps

Bird group: [grebe](https://birdsofpuertorico.com/family/grebe)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/48/Pied-billed-Grebe

## Identification

The pied-billed grebe (Podilymbus podiceps) is a species of the grebe family of water birds. Because the Atitlán grebe (Podilymbus gigas) has become extinct, the Pied-Billed Grebe is now the sole extant member of the genus Podilymbus. The pied-billed grebe is primarily found in ponds throughout the Americas. Other names of this grebe include American dabchick, rail, dabchick, Carolina grebe, devil-diver, dive-dapper, dipper, hell-diver, pied-billed dabchick, pied-bill, thick-billed grebe, and water witch.
Pied-billed grebes are small, stocky, and short-necked. They are 31–38 cm (12–15 in) in length, with a wingspan of 45–62 cm (18–24 in) and weigh 253–568 g (8.9–20.0 oz).[10] They are mainly brown, with a darker crown and back.[11] Their brown color serves as camouflage in the marshes they live in.[12] They do not have white visible under their wings when flying, like other grebes.[13] Their undertail is white[11] and they have a short, blunt chicken-like bill that is a light grey color,[11] which in summer is encircled by a broad black band (hence the name). In the summer, its throat is black. There is no sexual dimorphism.[13] Juveniles have black and white stripes and look more like winter adults. This grebe does not have webbed feet. Its toes have lobes that come out of the side of each toe. These lobes allow for easy paddling. When flying, the feet appear behind the body due to the feet's placement in the far back of the body.[11]


## Threats

They are extremely sensitive to disturbances, especially by humans. While breeding, if scared, adults may abandon their nests without protecting the eggs. The waves from boats can destroy the nests and their sounds easily frighten the birds.[12]


## Distribution and habitat

The Pied-billed Grebe occurs throughout the Western 
Hemisphere including the West 
Indies (Raffaele and others 1998). 
In Puerto Rico, the species is a 
common resident in wetlands, 
ponds, and reservoirs in the 
coastal plain and lowlands 
(Oberle 2018). It also occurs on 
Culebra and Vieques (PRDNER 
2015, Saliva 1994, Sorrié 1975, 
Ventosa-Febles and others 2005), 
in the latter being a rare resident 
(Gemmill 2015). The atlas 
fieldwork yielded a total of 157 
records within 89 hexagons or 18 
percent of the 479 total hexagons 
(see map). Of the 89 hexagons 
where this species occurs, breeding met the atlas definition 
of confirmed in 28 percent (25) 
of the hexagons, probable in 16 
percent (14), and possible in 56 
percent (50) (see map). 

## Breeding

The Pied-billed Grebe builds a fl oating nest among emergent 
vegetation (Raffaele and others 
1998). Previously published 
reports indicate that it breeds 
throughout the year, but mostly 
from March to July (Raffaele 
and others 1998). Atlas results 
show that this species breeding 
season extends throughout the 
year with most breeding activity 
from March to June (see chart). Pied-billed Grebe distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       39Pied-billed Grebe/ZaramagoThe breeding activity peaks during March and June, and it 
mostly takes place within the 
subtropical moist forest life 
zone (see chart). Results show 
that this species breeds mostly 
within the subtropical moist 
forest life zone (74 percent of the 
hexagons) throughout the island. 
However, results indicate that it 
also breeds in the subtropical dry 
forest life zone (20 percent of 
the hexagons), and subtropical wet and lower montane wet 
forest life zones (6 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

The current population trend of the Pied-billed Grebe is 
described as stable, although 
some populations have unknown 
trends (Wetlands International 
2012). This species is currently 
listed as a species of least concern by the IUCN (BirdLife 
International 2016). Locally, this 
species is not listed in any of the 
threatened categories of PRDNER 
and USFWS. In Puerto Rico, the 
Pied-billed Grebe has a protected 
habitat in land of 12 percent or 
253 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (2127 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_048_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_048_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

