# West Indian Whistling-Duck

Scientific name: Dendrocygna arborea

Bird group: [duck](https://birdsofpuertorico.com/family/duck)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/38/West-Indian-Whistling-Duck

## Identification

The West Indian whistling duck (Dendrocygna arborea) is a whistling duck that breeds in the Caribbean. Alternative names are black-billed whistling duck and Cuban whistling duck.
The West Indian whistling duck is the largest and darkest of the whistling ducks. With a length of 48 to 58 cm (19 to 23 in) and female weighs from 800 to 1,320 g (1.76 to 2.91 lb) and male weights from 760 to 1,240 g (1.68 to 2.73 lb), this species is about the size of a mallard. It has a long black bill, long head and longish legs. It has a pale foreneck and light brown face. The crown, back, breast and wings are dark brown to black, and the rest of the underparts are white with heavy black markings.


## Threats

The West Indian whistling duck has suffered extensive hunting for its eggs and for sport. Wetlands are a very limited habitat in the Caribbean, with continuing conversion for development and agriculture. More than 50_ of remaining wetlands are seriously degraded by the cutting of mangroves and swamp-forest, pollution (especially over-use of pesticides1) and natural catastrophes such as droughts and hurricanes. Predation is inadequately documented but may be a factor.


## Distribution and habitat

The West Indian Whistling-Duck occurs through The Bahamas, 
Greater Antilles, the Virgin 
and Cayman Islands, Antigua, 
and Barbuda (Raffaele and 
others 1998). Nonetheless, it is 
uncommon to rare throughout 
most of its distribution range 
(Raffaele and others 1998). 
In Puerto Rico, it has been 
observed in ponds and lagoons 
at the municipalities of Cabo 
Rojo, Añasco, Yabucoa, Ceiba, 
Fajardo, and Humacao (Del 
Moral 2001, Lewis 2003, Silvestre 
2003), as well as in the Caño 
Tiburones Natural Reserve, 
Cayures pond and Lagunas 
de Coloso in Aguada, and the 
Cucharillas Lagoon in Cataño 
(Bonilla and others 1992, 
Rodríguez-Mojica 2003). It also occurs on Culebra and Vieques, 
in the latter being an extremely 
rare, possible breeder (Gemmill 
2015). This species habitat 
includes mangroves, swamps, 
lagoons, palm savannas (Oberle 
2018, Raffaele and others 1998), 
and sometimes agricultural 
fields (Biaggi 1997). The atlas 
fieldwork yielded a total of 62 
records within 21 hexagons or 4 
percent of the 479 total hexagons 
(see map). Of the 21 hexagons 
where this species was found, 
breeding met the atlas definition 
of confirmed in 38 percent 
(eight) of the hexagons, probable 
in 24 percent (five), and possible 
in 14 percent (three), while 
the species was observed in 24 
percent (five) of the hexagons 
but without evidence of breeding 
(see map). West Indian Whistling-Duck distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life 
zones in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       29West Indian Whistling-Duck/Chiriría Caribeña

## Breeding

The West Indian Whistling-Ducks nest is made of dry 
leaves, twigs, and other loose 
vegetation, and is usually placed 
on a cluster of palm fronds or a 
tree cavity (Biaggi 1997, Raffaele 
and others 1998). Previously 
published reports indicate that 
breeding occurs throughout the 
year, although it seems to vary 
depending on rainfall (Raffaele 
and others 1998). Atlas results 
show that this species breeding 
season extends throughout the 
year, with the most evidence 
of breeding activity during 
August, and to a lesser extent in April, May, and December (see 
chart). Results show evidence of 
breeding activity for this species 
mostly in the lowlands within the 
subtropical moist forest life zone 
(88 percent of the hexagons) 
and less frequently within the 
subtropical dry forest life zone 
(13 percent of the hexagons) 
(see table and map).

## Conservation

The current population trend of the West Indian Whistling-
Duck is described as increasing 
at a moderate rate, thanks to 
conservation efforts across its 
range (Levesque and Sorenson 2012). Some populations have 
suffered declines mostly due 
to habitat destruction, hunting, 
and introduced predators 
(Raffaele and others 1998). This 
species is currently listed as 
vulnerable by the IUCN (BirdLife 
International 2016). In Puerto 
Rico, the West Indian Whistling-
Duck is classified as critically 
endangered (PRDNER 2016) and 
has a protected habitat in land 
of about 16 percent or 61 km2 of the total area covered by 
the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (383 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_038_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_038_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

