# Yellow Warbler

Scientific name: Setophaga petechia

Bird group: [warbler](https://birdsofpuertorico.com/family/warbler)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/284/Yellow-Warbler

## Identification

The yellow warbler (Setophaga petechia) is a New World warbler species. Yellow warblers are the most widespread species in the diverse genus Setophaga, breeding in almost the whole of North America, the Caribbean, and down to northern South America.


## Distribution and habitat

The Yellow Warbler occurs throughout North America, 
Central America including the West Indies, and northern South 
America (Biaggi 1997, Raffaele 
and others 1998). It is a common 
resident throughout most of 
the West Indies, although it 
is uncommon in the northern 
Bahamas, rare on Providencia, 
and considered a vagrant on 
Saba (Raffaele and others 1998). 
In addition, some migrants 
that breed in North America 
occur in the Greater Antilles 
mostly from October to March 
(Raffaele and others 1998). It 
occurs commonly on Puerto 
Ricos south coast (Biaggi 1997), 
as well as on satellite islands 
such as Culebra (Wetmore 
1917), Vieques (Gemmill 2015, 
Sorrié 1975, Wetmore 1916), and 
other mangrove and vegetated 
cays off the northeast, while it is uncommon in the north 
coast. It can be observed in 
Boquerón Nature Reserve in 
the municipality of Cabo Rojo 
(Oberle 2018). In the West 
Indies, this species inhabits 
mostly mangroves and coastal 
scrub (Raffaele and others 
1998), as well as dry coastal 
forests, marshes, and lowland 
rivers (Oberle 2018). The atlas 
fieldwork yielded a total of 214 
records within 92 hexagons 
or 19 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 92 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
21 percent (19) of the hexagons, 
probable in 30 percent (28), 
and possible in 49 percent (45) 
(see map). Yellow Warbler distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       275Yellow Warbler/Canario de Mangle

## Breeding

Previously published reports indicate that the Yellow Warbler 
breeds primarily from March to 
July (Raffaele and others 1998). 
It builds a cup-shaped nest made 
of fine grasses, cotton, and other 
soft plant material, usually placed 
in a bush or tree close to water 
(Biaggi 1997, Raffaele and others 
1998). Atlas results show that 
this species breeding season 
extends throughout the year with 
the most breeding activity from 
March to July (see chart). The 
breeding activity peaks in May 
at the onset of the rainy season, and it mostly takes place in the 
subtropical dry forest life zone 
(see chart). Results show that 
this species breeds primarily 
breeds on the coastal plain, 
mostly within the subtropical dry 
forest life zone (68 percent of the 
hexagons), and less commonly 
in the subtropical moist forest 
life zone (30 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

The current population trend of the Yellow Warbler is 
described as stable in North 
America (Butcher and Niven 2007). This species is currently 
listed as a species of least 
concern by the IUCN (BirdLife 
International 2017). The nests of 
Yellow Warblers are frequently 
parasitized by Shiny Cowbirds, 
which reduce warbler fl edging 
success (Wiley 1985). Locally, this 
species is not listed in any of the 
threatened categories of PRDNER 
and USFWS. In Puerto Rico, the 
Yellow Warbler has a protected 
habitat of 12 percent or 255 km2 of the total area covered by the 
hexagons where this species is 
known to breed (2200 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_284_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_284_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

