# Yellow-shouldered Blackbird

Scientific name: Agelaius xanthomus

Bird group: [blackbird](https://birdsofpuertorico.com/family/blackbird)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/276/Yellow-shouldered-Blackbird

## Identification

The yellow-shouldered blackbird (Agelaius xanthomus), also known as in Puerto Rican Spanish as la mariquita de Puerto Rico or capitán, is a diurnal blackbird endemic to the archipelago of Puerto Rico and belongs to the genus Agelaius of the family Icteridae. It has black plumage with a prominent yellow shoulder on its wing. Adult males and females are of similar appearance. The species is predominantly insectivorous.
The yellow-shouldered blackbird, as its name implies, is a glossy black bird with a small yellow humeral patch around its "shoulders" outlined by a white margin. Immature individuals possess a duller coloration and a brown abdomen. Although plumage coloration is indistinguishable between the sexes, sexual dimorphism is present in this species with males being larger than females. Plumage abnormality is rare in this species. Adult individuals measure from 20–23 cm (7.9–9.1 in); on average, males weigh 41 g (1.4 oz) and females weigh 35 g (1.2 oz). Sexual categorization may also be made by measurement of the wings, with males' being 1.1 times larger and having a mean length of 102 cm (40 in), while females' wings have an average length of 93.3 cm (36.7 in).


## Distribution and habitat

The Yellow-shouldered Blackbird is an endemic and endangered 
species in Puerto Rico that can 
be found primarily in mangroves 
and arid scrubland (Raffaele and 
others 1998) (see map). The species 
was once commonly found in the 
coastal forests of the archipelago 
of Puerto Rico (Wetmore 1916), 
but during the early 20th century, Puerto Ricos coastal forests 
were destroyed for sugar cane 
plantations and later for urban 
development (Post 1981, USFWS 
2011). According to Oberle (2018), 
the Yellow-shouldered Blackbird 
was formerly found in lowlands 
around Puerto Rico. At present, the 
species is primarily limited to four 
areas: Mona and Monito islands, 
and three populations in eastern, 
southern, and southwestern Puerto 
Rico, where the largest population 
is found (in the municipalities of 
Cabo Rojo and Lajas) (USFWS 2011). 
The species has been observed as 
far inland as the mountain towns 
of Lares and Ciales (USFWS 2011). 
The atlas fieldwork yielded a total 
of 60 records within 29 hexagons 
or 6 percent of the 479 hexagons 
(see map). Of the 29 hexagons 
where this species was found, breeding met the atlas definition of 
confirmed in 24 percent (7) of the 
hexagons, probable in 21 percent 
(6), and possible in 48 percent (14), 
while the species was observed 
in 7 percent (2) of the hexagons 
but without evidence of breeding 
(see map). Atlas results support the 
current distribution described in the 
literature for the Yellow-shouldered 
Blackbird. Yellow-shouldered Blackbird distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life 
zones in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.

## Breeding

The Yellow-shouldered Blackbird 
nests in a variety of sites, including 
cliff crevices or cavities in trees 
and in palms at the base of palm 
fronds (Biaggi 1997, Oberle 2018, 
Post 1981, Raffaele and others 
1998). Previously published reports 
indicate that breeding activity 
occurs from February to November,       267Yellow-shouldered Blackbird/Mariquita but the beginning of the species breeding season coincides with the 
onset of the rainy season, which 
explains the fl uctuation in the start 
and end of the breeding period 
(USFWS 2011). Atlas results indicate 
breeding activity occurs year-round, 
except for the months of August 
and September, when no breeding 
data are available (see chart). Most 
breeding evidence is clustered in the 
subtropical dry forest life zone (81 
percent of the hexagons), followed 
by the subtropical moist forest life 
zone (15 percent of the hexagons) 
and one hexagon in the subtropical 
wet forest life zone (4 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

The Yellow-shouldered Blackbird is 
listed as Endangered by the IUCN 
(BirdLife International 2017) and by local and Federal laws (PRDNER 
2016; USFWS 1973, 2011). Nest 
parasitism by the Shiny Cowbird 
(Molothrus bonariensis) is the single 
most important factor reducing 
blackbird reproductive output on 
Puerto Rico (reviewed in Cruz and 
others [2005]), but other factors 
including habitat loss, predation, 
and low effective population size are 
also affecting the species population 
viability (Liu 2016). Trapping of 
cowbirds and providing blackbirds 
with nest boxes, which the cowbirds 
do not enter, has resulted in 
fewer parasitized blackbird nests, 
and parasitism declined from 95 
percent (from 19731983) to <3 
percent (from 20002003) in the 
southwestern portion of the island 
(Cruz and others 2005). The Mona 
population of blackbirds is less 
threatened by cowbird parasitism 
as the female cowbirds will not enter the cavities in cliffs used 
for nesting by the blackbirds on 
Mona. The USFWS considers the Yellow- shouldered Blackbird population to be improving because 
the population has a high recovery 
potential with a population size 
increasing since 1995 and because 
some of the major threats to the 
species have been greatly reduced 
(USFWS 2011). In Puerto Rico, the 
Yellow-shouldered Blackbird has 
a protected habitat in land of 16 
percent (103 km2) of the total area covered by the hexagons where 
this species is known to breed (648 
km2). In addition, the PRDNER proposed to designate natural 
critical habitat in locations within 
the municipalities of Cabo Rojo, 
Ceiba, Guánica, Guayama, Lajas, 
Mayagüez (including Mona and 
Monito), Salinas, and Santa Isabel 
(PRDNER 2009).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_276_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_276_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

