# Scaly-breasted Munia

Scientific name: Lonchura punctulata

Bird group: [finch](https://birdsofpuertorico.com/family/finch)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/258/Scaly-breasted-Munia

## Identification

The scaly-breasted munia or spotted munia (Lonchura punctulata), known in the pet trade as nutmeg mannikin or spice finch, is a sparrow-sized estrildid finch native to tropical Asia. A species of the genus Lonchura, it was formally described and named by Carl Linnaeus in 1758. Its name is based on the distinct scale-like feather markings on the breast and belly. The adult is brown above and has a dark conical bill. The species has 11 subspecies across its range, which differ slightly in size and color.


## Distribution and habitat

The Scaly-breasted Munia is native from India and 
Pakistan to southeastern Asia, 
Taiwan, and the Philippines 
(Restall 1997), and has been 
introduced to Cuba, Jamaica, 
the Dominican Republic, 
Puerto Rico, and Guadeloupe 
(Camacho Rodríguez and others 
1999, Raffaele and others 1998). 
Introduced to Puerto Rico in 
1971 (Raffaele and Kepler 1992), 
it is common from Ceiba to Vega 
Baja and occurs less frequently 
in lowlands throughout the 
island. It has also been reported 
from Culebra (J.A. Salguero-
Faría, personal observation 
2009) and Vieques islands, in the latter being a rare resident 
throughout the year (Gemmill 
2015). The species usually occurs 
in lowland open areas with 
grasses, borders of sugarcane 
plantations, agricultural areas, 
road edges, and parks in urban 
areas (Raffaele and others 
1998). Atlas fieldwork yielded a 
total of 388 records within 247 
hexagons or 52 percent of the 
479 total hexagons (see map). 
Of the hexagons where the 
Scaly-breasted Munia was found, 
breeding met the atlas definition 
of confirmed in 35 percent (86) 
of the hexagons, probable in 25 
percent (61), and possible in 40 
percent (100) (see map). Scaly-breasted Munia distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       249Scaly-breasted Munia/Gorrión Canela

## Breeding

Previously published reports indicate that the Scaly-breasted 
Munia breeds primarily from 
June to October (Raffaele and 
others 1998). Nests are bulky 
and dome-shaped, usually 
built at a moderate height 
in trees (Raffaele and others 
1998). Atlas results show that 
this species breeding season 
extends throughout the year 
with the most breeding activity 
from March to July (see chart). 
The breeding activity peaks in 
June after the onset of the rainy 
season, and breeding mostly 
occurs in the subtropical moist 
forest life zone (see chart). Results show that this species 
breeds mostly in lowlands within 
the subtropical moist forest 
life zone (66 percent of the 
hexagons) (see table and map). 
However, results indicate that it 
also breeds at higher elevations 
within the subtropical wet forest 
life zones (19 percent of the 
hexagons), as well as in the 
coastal plains of the subtropical 
dry forest life zone (15 percent 
of the hexagons) (see table 
and map).

## Conservation

The global population size for the Scaly-breasted Munia has 
not been quantified or assessed, but it is described as abundant, 
common or locally common 
(Clement 1999). This species 
is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN 
(BirdLife International 2016). 
Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Scaly-breasted Munia has a 
protected habitat in land of 
about 10 percent or 620 km2 of the total area covered by 
the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (5905 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_258_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_258_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

