# Pin-tailed Whydah

Scientific name: Vidua macroura

Bird group: [whydah](https://birdsofpuertorico.com/family/whydah)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/246/Pin-tailed-Whydah

## Identification

The pin-tailed whydah (Vidua macroura) is a small songbird with a conspicuous pennant-like tail in breeding males. It is a resident breeding bird in most of Africa south of the Sahara Desert.
The pin-tailed whydah is 12–13 cm in length, although the breeding male's tail adds another 20 cm to this. The adult male has a black back and crown, and a very long black tail. The wings are dark brown with white patches, and the underparts and the head, apart from the crown, are white.  The bill is bright red. The female and non-breeding male have streaked brown upperparts, whitish underparts with buff flanks, and a buff and black face pattern. They lack the long tail extension, but retain the red bill. Immature birds are like the female but plainer and with a greyish bill.


## Distribution and habitat

The Pin-tailed Whydah is native to Sub-Saharan Africa and was 
introduced to Puerto Rico where 
it was first recorded in 1971 
(Raffaele and Kepler 1992). In 
Puerto Rico, it is most common 
in the lowlands and can be 
regularly seen in the grassy 
fields and fence lines near La 
Parguera in the municipality 
of Lajas (Oberle 2018). It also 
occurs on Vieques, where it is 
a fairly recent arrival (Gemmill 
2015). This species habitat 
includes mostly grasslands, 
lawns (Oberle 2018), and fields 
with short grasses (Raffaele and 
others 1998). The atlas fieldwork 
yielded a total of 281 records 
within 168 hexagons or 35 
percent of the 479 total hexagons 
(see map). Of the 168 hexagons where this species was found, 
breeding met the atlas definition 
of confirmed in 10 percent (17) 
of the hexagons, probable in 48 
percent (80), and possible in 40 
percent (68), while the species 
was observed in 2 percent (3) 
of the hexagons but without 
evidence of breeding (see map). Pin-tailed Whydah distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding. 

## Breeding

Previously published reports indicate that the Pin-tailed 
Whydah breeds from April 
through November, and it does 
not build a nest; rather, the 
female lays her eggs in the nests 
of other birds, especially waxbills 
and other nonnative finches 
(Oberle 2018, Raffaele and others 
1998). Atlas results show that 
this species breeding season       237Pin-tailed Whydah/Viuda Colicintaextends throughout the year, with the most breeding activity 
from May to July (see chart). The 
breeding activity peaks in June, 
and it mostly takes place in the 
subtropical moist forest life zone 
(see chart). Results show that this 
species breeds mostly within the 
subtropical moist forest life zone 
(72 percent of the hexagons) 
(see table). It also breeds in the 
coastal plains of the subtropical 
dry forest life zone (21 percent 
of the hexagons) and at higher 
elevations within subtropical wet 
and subtropical rain forest life 
zones as well (7 and 1 percent of 
the hexagons, respectively) (see 
table and map).

## Conservation

The global population size of the Pin-tailed Whydah has not 
been quantified or assessed, 
but the species is described 
as uncommon (Borrow and 
Demey 2001), and due to 
the lack of evidence for any 
declines or substantial threats, 
the current population trend is 
suspected to be stable. This 
species is currently listed as a 
species of least concern by the 
IUCN (BirdLife International 
2018). After Hurricanes Irma 
and María in September 2017, 
the whydah population declined 
in the Fajardo Christmas Bird Count (Wunderle, Jr. 2017) in 
the northeast portion of the 
island and elsewhere, but it 
has since been found in large 
groups in the southwest portion 
of the island (J.A. Salguero-
Faría, personal observation 
2009). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the Pin-
tailed Whydah has a protected 
habitat in land of 10 percent or 
385 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (3943 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_246_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_246_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

