# Yellow-crowned Bishop

Scientific name: Euplectes afer

Bird group: [bishop](https://birdsofpuertorico.com/family/bishop)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/244/Yellow-crowned-Bishop

## Identification

The yellow-crowned bishop (Euplectes afer) is a species of passerine bird in the family Ploceidae native to Africa south of the Sahara. It is highly sexually dimorphic in its breeding season, during which the male adopts a distinctive yellow and black plumage, contrasting with the female's predominantly brown coloration. Three subspecies are recognised.
The yellow-crowned bishop is 95 to 105 mm (3.7–4.1 in) in length and 15 g (0.53 oz) in weight. During the breeding season it is sexually dimorphic — that is, the observable characteristics of the males become more apparent. During the breeding season, the male has distinctive golden yellow and black plumage. The bill of both sexes is short and conical. The color of the male's bill is black during breeding season; by contrast, during non-breeding season, the male's bill is horn in color, as is the female's. The legs and feet are pinkish brown. The male has a black lower face, throat, breast and belly, a wide black collar on the back of the neck, and a brilliant yellow crown, forehead, and hindcrown. There is a yellow patch on the shoulder, and the rump and back are yellow. The wings and tail are brown. During non-breeding seasons the male plumage looks like the female plumage. The female yellow-crowned bishop has pale brown upperparts, with darker streaking. The eyebrow is paler and the underparts are off-white with fine dark streaks on the breast and flanks.


## Distribution and habitat

The Yellow-crowned Bishop is native to Sub-Saharan Africa and 
has been introduced to Puerto 
Rico and Jamaica in the West 
Indies (Camacho Rodríguez 
and others 1999, Raffaele and 
others 1998). The species was first recorded in Puerto Rico 
in 1971 (Raffaele and Kepler 
1992). It is uncommon in Puerto 
Rico and has been observed 
mostly in marshes around San 
Juan, the Río Piedras Botanical 
Garden, Torrecillas, Cartagena 
Lagoon and the Agriculture 
Experimental Station at Lajas, 
fields around the Ponce airport, 
and in the Humacao Natural 
Reserve (Hernández-Machado 
2003, Raffaele 1989a, Raffaele 
and others 1998, Rivera 2003, 
Salguero 2003). It is also found 
locally in the municipalities of 
Canóvanas and Río Grande, as 
well as the southwestern region 
of the island (Oberle 2018). This species is found locally 
in areas of high grasses and 
reeds near bodies of freshwater 
including along rivers and 
freshwater lagoons (Raffaele 
1989a, Raffaele and others 1998), 
as well as marshes and shrubby 
fields (Oberle 2018). The atlas 
fieldwork yielded a total of 21 
records within six hexagons 
or 1 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the six 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
17 percent (one) of the hexagons 
and probable in 83 percent (five) 
(see map). Yellow-crowned Bishop distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones 
in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       235Yellow-crowned Bishop/Napoleón Tejedor

## Breeding

Previously published reports indicate that the Yellow-crowned 
Bishop breeds between June and 
October (Raffaele and others 
1998). Atlas results indicate 
that bishop breeding peaks in 
June through August, although 
evidence for some breeding 
was found in other months 
(see chart). Most breeding 
occurs in the subtropical moist 
forest life zone (see map and 
table). Results suggest that this 
species breeds mostly within the subtropical moist forest life zone 
(83 percent of the hexagons) 
(see table and map).

## Conservation

The global population size of the Yellow-crowned Bishop has 
not been quantified or assessed, 
but the species is described as 
common (Urban and others 
2004). Due to the lack of 
evidence for any declines or 
substantial threats, the current 
population trend is suspected 
to be stable. This species is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN 
(BirdLife International 2018). 
Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Yellow-crowned Bishop has a 
protected habitat in land of 10 
percent or 15 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding was 
found for this species (143 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_244_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_244_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

