# Northern Red Bishop

Scientific name: Euplectes franciscanus

Bird group: [bishop](https://birdsofpuertorico.com/family/bishop)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/242/Northern-Red-Bishop

## Identification

The northern red bishop or orange bishop (Euplectes franciscanus) is a small passerine bird in the family Ploceidae. It is part of the largest genus in the family with over 60 different species. Its sister species is the Southern red bishop (Euplectes orix). This species is most recognizable by the bright reddish orange with contrasting black plumage displayed by the breeding male. It is most common throughout the northern African continent but has also been introduced to areas in the western hemisphere.
This short-tailed bishop is small in size, about 11 cm and weighing about 12-22 grams. The striking red-orange feathers are produced by pigments derived from compounds in their diet. Specifically, the yellow, orange, and red pigments originate from compounds called carotenoids, which are very diet-dependent. Lutein and two red fractions (R1 and R2) derived from lutein are the two dominating carotenoids that contribute to the bird's pigment in the wild. Northern red bishops held in captivity lack the R2 red fraction carotenoid from their diet. This plumage is present on the backside of the male and wraps around the chin to back of the head, throat, and breast, with a dark black crown, forehead, flank, and belly. The tail and upper wings are brown, with pale legs and a black bill.


## Distribution and habitat

The Northern Red Bishop is native to Africa and has been 
introduced to some of the West 
Indies islands such as Puerto 
Rico, Jamaica, Martinique, 
Guadeloupe, and St. Croix 
(Raffaele and others 1998). Its 
popularity as a cage bird has 
allowed the establishment of 
feral populations worldwide 
(del Hoyo and others 2013). 
First observed on Puerto Rico in 
1971 (Raffaele and Kepler 1992), 
it is uncommon in the north 
coast from San Juan to Arecibo 
and favors mostly sugarcane 
fields bordered by grassy 
edges (Raffaele 1983, Raffaele and others 1998) and wet tall 
grassy fields of the lowlands 
(Oberle 2018). It is considered 
a rare visitor, from Puerto Ricos 
mainland, on Vieques (Gemmill 
2015). The atlas fieldwork 
yielded a total of 150 records 
within 86 hexagons or 18 percent 
of the 479 total hexagons (see 
map). Of the 86 hexagons where 
this species was found, breeding 
met the atlas definition of 
confirmed in 5 percent (4) of the 
hexagons, probable in 60 percent 
(52), and possible in 34 percent 
(29), while the species was 
observed in 1 percent (1) of the 
hexagons but without evidence 
of breeding (see map). Northern Red Bishop distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      233Northern Red Bishop/Obispo Anaranjado

## Breeding

The Northern Red Bishop builds a bulky spherical nest, usually in 
dense cane or reeds, and often 
near water (Raffaele and others 
1998). Previously published 
reports indicate that breeding 
occurs from March to November 
(Raffaele and others 1998). 
Nevertheless, atlas results show 
that this species breeding season 
extends throughout the year, 
with the most breeding activity 
from May to August (see chart). 
The breeding activity peaks in 
June, and it mostly takes place in 
the subtropical moist forest life zone (see chart). Results show 
that this species breeds mostly 
within the subtropical moist 
(69 percent of the hexagons) and 
subtropical dry forest life zones 
(30 percent of the hexagons) 
(see table and map).

## Conservation

The global population size of the Northern Red Bishop has 
not been quantified or assessed, 
but the species is described 
as common to abundant 
throughout its distribution range 
(Urban and others 2004). Due 
to the lack of evidence for any declines or substantial threats, 
the current population trend is 
suspected to be stable. This 
species is currently listed as a 
species of least concern by the 
IUCN (BirdLife International 
2018). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Northern Red Bishop has a 
protected habitat in land of 
9 percent or 172 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding 
was found for this species 
(2009 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_242_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_242_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

