# Gray Kingbird

Scientific name: Tyrannus dominicensis

Bird group: [flycatcher](https://birdsofpuertorico.com/family/flycatcher)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/218/Gray-Kingbird

## Identification

The gray kingbird or grey kingbird, also known as pitirre, petchary, or white-breasted kingbird (Tyrannus dominicensis) is a passerine bird.
The adult gray kingbird is an average-sized kingbird. It measures 23 cm (9.1 in) in length and weighs from 37 to 52 g (1.3 to 1.8 oz). The upperparts are gray, with brownish wings and tail, and the underparts are white with a gray tinge to the chest. The head has a concealed yellow crown stripe, and a dusky mask through the eyes. The dark bill is heavier than that of the related, slightly smaller, tropical kingbird. The sexes are similar, but young birds have rufous edges on the wing coverts, rump and tail.


## Diet

Gray kingbirds wait on an exposed perch high in a tree, occasionally sallying out to feed on insects, their staple diet.


## Call

The call is a loud rolling trill, pipiri pipiri, which is the reason behind many of its local names, like pestigre or pitirre, in the Spanish-speaking Greater Antilles, or petchary in some of the English-speaking zones.


## Distribution and habitat

The Gray Kingbird is one of the most conspicuous and common 
resident bird species throughout 
the West Indies (Raffaele and 
others 1998), including Puerto 
Rico (Oberle 2018), Culebra, 
and Vieques (Gemmill 2015). 
It occurs on all the islands of 
the Puerto Rican archipelago 
(Ventosa-Febles and others 2005) 
in open country, parks, forest 
edges, and urban areas (Oberle 
2018). The atlas fieldwork 
yielded a total of 1,304 records 
within 436 hexagons or 91 
percent of the 479 total hexagons 
(see map). Of the 436 hexagons where this species was found, 
breeding met the atlas definition 
of confirmed in 73 percent (320) 
of the hexagons, probable in 18 
percent (80), and possible in 8 
percent (36) (see map). Gray Kingbird distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.

## Breeding

The Gray Kingbird builds an open nest made of twigs 
in trees, shrubs, or human-
made structures from April to 
June, according to previously 
published reports (Raffaele 
and others 1998). Atlas results 
indicate that the Gray Kingbirds 
breeding occurs throughout the 
year, but the most activity takes       209Gray Kingbird/Pitirreplace during May and June (see chart). Atlas findings show that 
the Gray Kingbird mostly breeds 
within the subtropical moist 
forest life zone (59 percent of the 
hexagons) but also within the 
subtropical dry and subtropical 
wet forest life zones (22 and 
19 percent of the hexagons, 
respectively), while breeding 
activity has also been reported 
for one hexagon within the 
subtropical rain forest life zone 
(see table and map).

## Conservation

The Gray Kingbird population is stable across its distribution 
range, and it is listed as a 
species of least concern by the 
IUCN (BirdLife International 
2016). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Gray Kingbird has a protected 
habitat in land of 12 percent 
or 1253 km2 of the total area covered by the hexagons where 
evidence of breeding was found for this species (10 403 km2). (Note: the total area is larger than 
the islands area as hexagons in 
the coastline and cays are not 
cropped for this analysis).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_218_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_218_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

