# White-fronted Parrot

Scientific name: Amazona albifrons

Bird group: [parrot](https://birdsofpuertorico.com/family/parrot)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/206/White-fronted-Parrot

## Identification

The white-fronted amazon (Amazona albifrons) also known as the white-fronted parrot, or by the adopted slang term spectacled amazon parrot, is a Central American species of parrot. Not to be confused with the red-spectacled amazon. They can imitate a range from 30 to 40 different sounds. Like other large parrots, the white-fronted parrot has a long potential life span, usually around 40 years.


## Distribution and habitat

The White-fronted Parrot is native to Central America and 
has been introduced to Puerto 
Rico, where it is restricted to 
the municipality of Mayagüez, 
although it has been observed 
less frequently there in recent 
years (Falcón and Tremblay 
2018). In its native habitat, 
it can be usually found in 
agricultural areas with patches 
of forest, deciduous forests, and 
mangroves (Gómez de Silva and 
others 2005). In Puerto Rico, it 
is found in parks and secondary 
forests where it feeds on 
nonnative fruits and seeds. The 
atlas fieldwork yielded a total of two records within two hexagons 
or 0.4 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the two 
hexagons where this species was 
found, breeding met the atlas 
definition of confirmed in 50 
percent (one) of the hexagons 
and probable in 50 percent (one) 
as well (see map). White-fronted Parrot distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding. 

## Breeding

In the White-fronted Parrots native habitat, breeding occurs 
from January to May, according 
to previously published reports 
(del Hoyo and others 2013). Atlas 
results show that this species 
breeds during March and April 
(see table and chart, respectively)       197White-fronted Parrot/Cotorra Cabeciblanca in the subtropical moist forest life zone (100 percent of the 
hexagons) (see table and map). 

## Conservation

The current population trend of the White-fronted Parrot in 
its native range is suspected to 
be increasing as this species 
takes advantage of perturbed 
sites that create new suitable 
habitat (BirdLife International 
2018). The White-fronted Parrot 
is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN (BirdLife International 2018). 
However, on Puerto Rico where 
the introduced population 
is restricted to Mayagüez, 
sightings have declined from 
11 individuals in 2011 to one 
to two individuals in recent 
years (Falcón and Trembly 
2018). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, none of 
the hexagons where this species 
is known to breed overlay a 
protected area.

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_206_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_206_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

