# White-winged Parakeet

Scientific name: Brotogeris versicolurus

Bird group: [parakeet](https://birdsofpuertorico.com/family/parakeet)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/204/White-winged-Parakeet

## Identification

The white-winged parakeet (Brotogeris versicolurus), or canary-winged parakeet is a small parrot native to the Amazon River basin from southeast Colombia to the river's mouth in Brazil.  Caged birds have been released and the birds have established self-sustaining populations in Lima, Peru,  Los Angeles and San Francisco, California, and Miami, Florida areas of the United States, and in Puerto Rico.  Although feral birds are showing some recent declines as nesters in the United States, they seem to be doing well in their native habitat.
The white-winged parakeet typically is 22 cm in length, and is mostly green in color. It has a trailing yellow edge on its folded wings. Its most distinguished characteristic is the white wing patches most noticed when the bird is in flight.  It is closely related to the yellow-chevroned parakeet, and the two have often been considered conspecific.


## Distribution and habitat

The White-winged Parakeet is native to northern and central 
South America (Raffaele and 
others 1998). It is introduced 
and established on Puerto Rico, 
where it is locally common in the 
lowlands (Camacho Rodríguez 
and others 1999, Oberle 2018, 
Raffaele and others 1998) and 
has greatly expanded its range 
in recent years including near 
college campuses and urban 
areas where large trees abound 
(Falcón and Tremblay 2018). 
Habitat also includes coastal 
woodlands, low hills, and 
foothills of higher mountains, 
as well as towns and urban 
areas (Raffaele and others 1998) 
including farms, gardens, and city parks (Oberle 2018). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
79 records within 50 hexagons 
or 10 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 50 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
12 percent (6) of the hexagons, 
probable in 32 percent (16), 
and possible in 56 percent (28) 
(see map). White-winged Parakeet distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones 
in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding. 

## Breeding

The White-winged Parakeet nests inside termite nests located in 
palms or trees (Oberle 2018, 
Raffaele and others 1998). Atlas 
results suggest that this species 
breeds throughout the year with       195White-winged Parakeet/Periquito Aliblancothe most breeding activity during March, May, and June (see chart). 
Overall, the breeding activity 
peaks in May, and it mostly takes 
place within the subtropical 
moist forest life zone (see chart). 
Atlas findings show that this 
species breeds mostly within the 
subtropical moist forest life zone 
(80 percent of the hexagons) 
(see table and map). Results 
indicate that it also breeds within 
the subtropical dry forest life 
zone (8 percent of the hexagons. 
It might also breed at higher 
elevations within subtropical wet forest life zones (12 percent 
of the hexagons) (see table 
and map).

## Conservation

The current global population trend of the White-winged 
Parakeet has not been quantified 
or assessed, but the species is 
described as common (Stotz and 
others 1996), and due to the lack 
of evidence for any threats or 
declines, the overall population 
is suspected to be stable. The 
population trend in Puerto Rico 
has been described as increasing (Falcón and Tremblay 2018). 
This species is currently listed 
as a species of least concern by 
the IUCN (BirdLife International 
2018). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
White-winged Parakeet has a 
protected habitat of about 6 
percent or 66 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding 
was found for this species 
(1196 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_204_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_204_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

