# American Kestrel

Scientific name: Falco sparverius

Bird group: [falcon](https://birdsofpuertorico.com/family/falcon)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/192/American-Kestrel

## Identification

The American kestrel (Falco sparverius), also called the sparrow hawk, is the smallest and most common falcon in North America. It has a roughly two-to-one range in size over subspecies and sex, varying in size from about the weight of a blue jay to a mourning dove.  It also ranges to South America and is a well-established species that has evolved into 17 subspecies adapted to different environments and habitats throughout the Americas. It exhibits sexual dimorphism in size (females being moderately larger) and plumage, although both sexes have a rufous back with noticeable barring. Its plumage is colorful and attractive, and juveniles are similar in plumage to adults.
Under traditional classification, the American kestrel is the smallest raptor in America. The American kestrel is sexually dimorphic, although there is some overlap in plumage coloration between the sexes. The bird ranges from 22 to 31 cm (8.7 to 12.2 in) in length with a wingspan of 51–61 cm (20–24 in). The female kestrel is larger than the male, though less so than larger falcons, being typically about 10_ to 15_ larger within a subspecies. The more northern subspecies tend to larger sizes, with a large northern female being about twice the size of a small southern male. The male typically weighs 80–143 g (2.8–5.0 oz), and the female 86–165 g (3.0–5.8 oz). In standard measurements, the wing bone is 16–21 cm (6.3–8.3 in) long, the tail is 11–15 cm (4.3–5.9 in) and the tarsus is 3.2–4 cm (1.3–1.6 in).


## Distribution and habitat

The American Kestrel occurs throughout the Western 
Hemisphere including the West 
Indies, where it is generally 
a common resident in The 
Bahamas, Greater Antilles, Virgin 
Islands, and the Lesser Antilles 
(Raffaele and others 1998). It is 
a common nesting species in 
Puerto Rico (Oberle 2018) and 
a common resident on Vieques 
(Gemmill 2015). It also occurs in 
Mona and Culebra (Biaggi 1997, 
Ventosa-Febles and others 2005). 
This species occurs throughout 
Puerto Rico but is observed most 
commonly in the dry regions of 
the southern side of the island (Biaggi 1997) and inhabits farms, 
pastures, open country (Oberle 
2018), forest edges, and urban 
areas like towns and even cities 
(Raffaele and others 1998). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
537 records within 327 hexagons 
or 68 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 
327 hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
17 percent (56) of the hexagons, 
probable in 26 percent (84), and 
possible in 57 percent (186), 
while the species was observed 
in an additional hexagon 
(<1 percent) but without 
evidence of breeding (see map). American Kestrel distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      183American Kestrel/Falcón Común

## Breeding

The American Kestrel  is a secondary cavity nestera 
species that does not make its 
own cavities but uses the cavities 
excavated by other species (i.e., 
woodpecker cavities in trees) 
or natural cavities in cliff faces 
(Raffaele and others 1998). 
Therefore, the species and its 
distribution may be limited by 
absence of suitable cavities for 
nesting. Atlas results indicate 
that the breeding season for 
this species extends throughout 
the year, but breeding is most 
active from March to June, with 
a peak in June (see chart). This seasonal pattern of breeding 
appears to coincide in each of 
the ecological life zones with no 
evidence to suggest that breeding 
times differ among the life 
zones. Atlas results show that the 
American Kestrel mostly breeds 
within the subtropical moist 
forest life zone (58 percent of 
the hexagons), followed by the 
subtropical dry forest life zone 
(23 percent of the hexagons) and 
the subtropical wet and lower 
montane wet forest life zones 
(19 percent of the hexagons), 
and rarely breeding in the 
subtropical rain forest life zone 
(see table and map).

## Conservation

The American Kestrel is listed as a species of least concern by 
the IUCN (BirdLife International 
2016). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
American Kestrel has a protected 
habitat in land of 11.5 percent or 
902 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (7799 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_192_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_192_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

