# Short-eared Owl

Scientific name: Asio flammeus

Bird group: [owl](https://birdsofpuertorico.com/family/owl)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/186/Short-eared-Owl

## Identification

The short-eared owl (Asio flammeus) is a widespread grassland species in the family Strigidae. Owls belonging to genus Asio are known as the eared owls, as they have tufts of feathers resembling mammalian ears. These "ear" tufts may or may not be visible. The short-eared owl will display its tufts when in a defensive pose, although its very short tufts are usually not visible. The short-eared owl is found in open country and grasslands.
The short-eared owl is a medium-sized owl measuring 34–43 cm (13–17 in) in length and weighing 206–475 g (7.3–16.8 oz). It has large eyes, a big head, a short neck, and broad wings. Its bill is short, strong, hooked and black. Its plumage is mottled tawny to brown with a barred tail and wings. The upper breast is significantly streaked. Its flight is characteristically floppy due to its irregular wingbeats. The short-eared owl may also be described as "moth or bat-like" in flight.[10] Wingspans range from 85 to 110 cm (33 to 43 in).[11] Females are slightly larger than males. The yellow-orange eyes of A. flammeus are exaggerated by black rings encircling each eye, giving the appearance of them wearing mascara, and large, whitish disks of plumage surrounding the eyes like a mask.


## Distribution and habitat

The Short-eared Owl has a worldwide distribution. In the 
Caribbean, it is a common 
resident on Cuba and Hispaniola, 
and uncommon on Puerto Rico 
(Raffaele and others 1998). It 
occurs in Puerto Ricos mainland 
(Biaggi 1997, Oberle 2018, 
Raffaele 1989a) and Vieques, 
in the latter being an extremely 
rare resident (Gemmill 2015). In 
Puerto Rico, it can be regularly 
seen in the municipality of 
Salinas and the Caño Tiburones 
Natural Reserve (Oberle 2018). 
Nonetheless, it has also been 
observed in Cerro de las Mesas 
in Mayagüez (Biaggi 1997). The owl is a species of open 
habitats including open fields, 
pastures, short-grass marshes 
(Oberle 2018), rice fields, and 
citrus plantations (Oberle 2018, 
Raffaele and others 1998). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
51 records within 41 hexagons 
or 9 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 41 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of probable in 12 
percent (5) and possible in 85 
percent (35), while the species 
was observed in 2 percent (1) 
of the hexagons but without 
evidence of breeding (see map).Short-eared Owl distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      177Short-eared Owl/Múcaro Real

## Breeding

The Short-eared Owl makes a scrape nest on the ground under 
a bush or a thick clump of grass 
(Raffaele and others 1998). 
Previously published reports 
indicate that breeding occurs 
mostly from April to June, but 
some nesting activity has been 
noted as early as December 
(Raffaele and others 1998). 
Nevertheless, atlas results suggest 
that this species breeding season 
extends mostly from February 
to June and to a lesser extent 
from August to October and 
December, and peaks in March (see chart). Results suggest 
that this species breeds mostly 
within the subtropical dry forest 
life zone (50 percent of the 
hexagons) (see table and map). 
However, results indicate that 
it may also breed within the 
subtropical moist forest life zone 
(43 percent of the hexagons) 
and rarely in the subtropical 
wet forest life zone at higher 
elevations (8 percent of the 
hexagons) (see table).

## Conservation

The current population trend of the Short-eared Owl is described as decreasing in North America 
(Butcher and Niven 2007), and 
it is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN 
(BirdLife International 2016). 
Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Short-eared Owl has a protected 
habitat of 15 percent or 148 km2 of the total area covered by 
the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (958 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_186_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_186_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

