# Sharp-shinned Hawk

Scientific name: Accipiter striatus

Bird group: [hawk](https://birdsofpuertorico.com/family/hawk)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/178/Sharp-shinned-Hawk

## Identification

The sharp-shinned hawk (Accipiter striatus) is a small hawk, with males being the smallest hawks in the United States and Canada, but with the species averaging larger than some Neotropical species, such as the tiny hawk. The taxonomy is far from resolved, with some authorities considering the southern taxa to represent three separate species: white-breasted hawk (A. chionogaster), plain-breasted hawk (A. ventralis), and rufous-thighed hawk (A. erythronemius). The American Ornithological Society keeps all four species conspecific.
This section needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed.  (April 2016) (Learn how and when to remove this template message)

## Distribution and habitat

The Sharp-shinned Hawk occurs through North, Central, 
and South America (Biaggi 
1997, Raffaele and others 1998) 
including the West Indies, 
where it is a common year-
round resident on Cuba and Hispaniola, and rare on Puerto 
Rico (Raffaele and others 
1998). The Puerto Rican Sharp-
shinned Hawk (A. s. venator) 
is an endangered breeding 
resident subspecies found in 
the montane forests and shade 
coffee plantations of Puerto Rico 
(Delannoy 1992). Historically, 
the species bred in the Sierra 
de Cayey, Sierra de Luquillo, 
and the central west portion 
of the Cordillera Central (e.g., 
Maricao forest) mostly above 
400 m elevation (Delannoy 
and Cruz 1999, Oberle 2018). 
However, recent surveys indicate 
that the species has declined 
in population (especially in 
Maricao) and distribution, and is now believed to be isolated in a 
few montane forests (Delannoy 
1992, Gallardo and Vilella 
2014). A single individual was 
observed on Mona in 1972 and 
considered vagrant (Terborgh 
and Faaborg 1973). The atlas 
fieldwork yielded a total of 20 
records within eight hexagons 
or 2 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the eight 
hexagons where this species was 
found, breeding met the atlas 
definition of confirmed in 38 
percent (three) of the hexagons, 
probable in 13 percent (one), 
and possible in 50 percent (four) 
(see map).Sharp-shinned Hawk distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       169Sharp-shinned Hawk/Halcón o Gavilán de Sierra

## Breeding

Previously published reports indicate that the Sharp-shinned 
Hawk breeds from March to 
June (Delannoy and Cruz 1988, 
Raffaele and others 1998). 
The nest is a platform made 
of twigs built high in a tree or 
palm (Delannoy and Cruz 1988, 
Raffaele and others 1998). Atlas 
results show that this species 
breeds mostly from November 
to June and also during August, 
with the most breeding activity 
during February to April (see 
chart). Overall, the breeding 
activity peaks in March and 
mostly takes place within 
subtropical wet forest life zones 
(see chart). Results show that 
this species breeds mostly within subtropical wet and lower 
montane wet forest life zones (63 
percent of the hexagons), but 
it also breeds in the subtropical 
moist forest life zone (25 percent 
of the hexagons) and may also 
breed within the subtropical dry 
forest life zone (13 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

The current population trend of the Sharp-shinned Hawk is 
described as increasing in North 
America (Butcher and Niven 
2007), and it is currently listed 
as a species of least concern by 
the IUCN (BirdLife International 
2016). Nonetheless, the Puerto 
Rican subspecies (A. s. venator) 
is critically endangered (PRDNER 2016) and is included on the 
Federal Endangered Species 
List (USFWS 1973) as it has 
declined dramatically in the 
Sierra de Luquillo and Carite 
forests, mostly due to hurricanes, 
introduced predators, egg/
chick predation by the Pearly-
eyed Thrasher (Margarops 
fuscatus), and nest failures due 
to fl edglings infested with botfl y 
larvae (Philornis spp.) (Delannoy 
1992; Gallardo and Vilella 2014, 
2017; Oberle 2018). In Puerto 
Rico, the Sharp-shinned Hawk 
has a protected habitat in land of 
26 percent or 49 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding was 
found for this species (191 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_178_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_178_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

