# Yellow-crowned Night-Heron

Scientific name: Nyctanassa violacea

Bird group: [heron](https://birdsofpuertorico.com/family/heron)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/170/Yellow-crowned-Night-Heron

## Identification

The yellow-crowned night heron (Nyctanassa violacea), is one of two species of night herons found in the Americas, the other one being the black-crowned night heron. It is known as the "bihoreau violacé" in French and the "pedrete corona clara" in Spanish.


## Threats

The yellow-crowned night heron has no real competition for food. The adults have virtually no predators, but the nests are vulnerable to other animals. Both the eggs and the young are an appealing meal to American crows and some mammals such as raccoons. Crows are also known to harass adult yellow-crowned night heron out of their nest, or displace the eggs in order to use the nest themselves. The importance of the impact of such predation varies geographically, Virginia being the state where it matters the most.[citation needed]


## Distribution and habitat

The Yellow-crowned Night-Heron occurs from the Eastern 
and Central United States south 
into coastal areas of South 
America including the West 
Indies, where it is common in 
The Bahamas, Greater Antilles, 
northern Lesser Antilles, Virgin 
Islands, and Cayman Islands 
(Raffaele and others 1998). It 
occurs throughout Puerto Rico 
and satellite islands such as 
Desecheo, Culebra, and Vieques 
(Raffaele 1989a, Sorrié 1975), in 
the latter being an uncommon 
resident from spring to fall 
and a rare resident in winter 
(Gemmill 2015). This species 
habitat includes mostly mangrove swamps but also coastal mudfl ats 
and sometimes dry thickets far 
from water (Raffaele and others 
1998), as well as shores, lagoons, 
and estuaries (Oberle 2018). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
176 records within 123 hexagons 
or 26 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 123 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
13 percent (16) of the hexagons, 
probable in 2 percent (2), and 
possible in 38 percent (47), while 
the species was observed in 
47 percent (58) of the hexagons 
but without evidence of breeding 
(see map). Yellow-crowned Night-Heron distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life 
zones in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.       161Yellow-crowned Night-Heron/Yaboa Común

## Breeding

The Yellow-crowned Night-Heron feeds heavily on crabs 
and builds a bulky platform 
nest made of twigs, usually near 
water in a tree but sometimes 
far from water (Raffaele and 
others 1998). Previously 
published reports indicate that 
breeding occurs from March 
to July (Raffaele and others 
1998). Nevertheless, atlas results 
show that this species breeding 
season extends throughout the 
year, with the most breeding 
activity in May and June (see 
chart). The overall breeding 
activity mostly takes place in the subtropical moist forest life 
zone. Atlas results show that this 
species breeds mostly within the 
subtropical moist (52 percent of 
the hexagons) and subtropical 
dry forest life zones (35 percent 
of the hexagons) (see table and 
map). However, results also 
indicate that at higher elevations 
it breeds in subtropical wet forest 
life zones as well (12 percent 
of the hexagons) (see table 
and map).

## Conservation

The current global population trend for the Yellow-crowned 
Night-Heron is described as stable (Wetlands International 
2012). This species is currently 
listed as a species of least 
concern by the IUCN (BirdLife 
International 2016). Locally, 
this species is not listed in any 
of the threatened categories of 
PRDNER and USFWS. In Puerto 
Rico, the Yellow-crowned Night-
Heron has a protected habitat 
in land of 11 percent or 177 
km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (1553 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_170_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_170_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

