# Black-crowned Night-Heron

Scientific name: Nycticorax nycticorax

Bird group: [heron](https://birdsofpuertorico.com/family/heron)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/168/Black-crowned-Night-Heron

## Identification

The black-crowned night heron (Nycticorax nycticorax), or black-capped night heron, commonly shortened to just night heron in Eurasia, is a medium-sized heron found throughout a large part of the world, except in the coldest regions and Australasia (where it is replaced by the closely related nankeen night heron, with which it has hybridized in the area of contact).
Adults have a black crown and back with the remainder of the body white or grey, red eyes, and short yellow legs. They have pale grey wings and white under parts. Two or three long white plumes, erected in greeting and courtship displays, extend from the back of the head. The sexes are similar in appearance although the males are slightly larger. Black-crowned night herons do not fit the typical body form of the heron family. They are relatively stocky with shorter bills, legs, and necks than their more familiar cousins, the egrets and "day" herons. Their resting posture is normally somewhat hunched but when hunting they extend their necks and look more like other wading birds.


## Distribution and habitat

The Black-crowned Night Heron occurs worldwide. It is 
an uncommon resident species 
in Puerto Rico (Oberle 2018, 
Raffaele 1989a) and considered a 
rare spring resident on Vieques 
where breeding is unconfirmed 
(Gemmill 2015). In addition, it 
also occurs in Mona (Ventosa-
Febles and others 2005). This 
species inhabits freshwater 
swamps, but also uses brackish 
lagoons and salt ponds (Raffaele 
and others 1998). It is mostly 
nocturnal and usually seen at 
dawn or dusk (Oberle 2018, 
Raffaele 1989a). The atlas 
fieldwork yielded a total of 75 records within 60 hexagons 
or 13 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 60 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
5 percent (3) of the hexagons, 
probable in 2 percent (1), and 
possible in 37 percent (22), while 
the species was observed in 
57 percent (34) of the hexagons 
but without evidence of breeding 
(see map). Black-crowned Night Heron distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life 
zones in Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.

## Breeding

The Black-crowned Night Heron nests in colonies, and nests 
are built on trees mainly from 
January to late July, but breeding       159Black-crowned Night-Heron/Yaboa Real season may vary, according to previously published reports 
(Raffaele and others 1998). Atlas 
results indicate that the peak 
of the breeding season for this 
species is from April to June (see 
chart). Results show that this 
species breeds in the subtropical 
moist forest life zone (58 percent 
of the hexagons), subtropical dry 
forest life zone (27 percent of the 
hexagons), and subtropical wet 
forest life zone (15 percent of the 
hexagons) (see table and map).14 percent or 86 km2 of the total area covered by the hexagons 
where evidence of breeding was 
found for this species (622 km2). 

## Conservation

The Black-crowned Night Heron is listed as a species of least 
concern by the IUCN (BirdLife 
International 2019). Locally, this 
species is not listed in any of the 
threatened categories of PRDNER 
and USFWS. Locally, this species 
is not listed in any of the 
threatened categories of PRDNER 
and USFWS. In Puerto Rico, the 
Black-crowned Night Heron has 
a protected habitat in land of 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_168_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_168_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

