# Cattle Egret

Scientific name: Bubulcus ibis

Bird group: [heron](https://birdsofpuertorico.com/family/heron)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/164/Cattle-Egret

## Identification

The cattle egret (Bubulcus ibis) is a cosmopolitan species of heron (family Ardeidae) found in the tropics, subtropics, and warm-temperate zones. It is the only member of the monotypic genus Bubulcus, although some authorities regard its two subspecies as full species, the western cattle egret and the eastern cattle egret. Despite the similarities in plumage to the egrets of the genus Egretta, it is more closely related to the herons of Ardea. Originally native to parts of Asia, Africa, and Europe, it has undergone a rapid expansion in its distribution and successfully colonised much of the rest of the world in the last century.


## Threats

Pairs of crested caracara have been observed chasing cattle egrets in flight, forcing them to the ground, and killing them.[62]


## Distribution and habitat

The Cattle Egret occurs throughout temperate and 
tropical regions of the world 
(Raffaele and others 1998). It is 
a common permanent resident 
species in Puerto Rico (Oberle 
2018, Raffaele 1989a) and fairly 
common in Vieques (Gemmill 
2015). It has also been reported 
in Mona and Desecheo (Ventosa-
Febles and others 2005). The 
species is a relatively recent 
arrival from Africa from which 
it colonized South America and 
the Caribbean, and arrived in 
Puerto Rico in the late 1940s 
and early 1950s (Arendt 1988). This species occurs in pastures 
where livestock are grazing 
or tractors are cutting grass or 
plowing (Raffaele and others 
1998), grassy roadsides, and 
landfills (Oberle 2018). The atlas 
fieldwork yielded a total of 560 
records within 305 hexagons 
or 64 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 305 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
9 percent (27), while the species 
was observed in 91 percent (278) 
of the hexagons but without 
evidence of breeding (see map). Cattle Egret distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      155Cattle Egret/Garza Ganadera

## Breeding

The Cattle Egret forms large colonies during the breeding 
season and constructs a bulky 
nest of twigs in a tree (Raffaele 
and others 1998). Nests can be 
found in different habitats or 
ecosystems including swamps, 
creeks, lagoons, and even 
offshore cays (J.A. Salguero-
Faría, personal observation 
2009). Breeding season may 
vary, ranging from January to 
July, according to previously 
published reports (Oberle 2018, 
Raffaele and others 1998). Atlas results show that the Cattle 
Egret breeding season extends 
from January to July (see chart). 
Results show that the Cattle Egret 
breeds within the subtropical 
moist forest life zone (67 percent 
of the hexagons), the subtropical 
dry forest life zone (26 percent 
of the hexagons), and the 
subtropical wet forest life zone 
(7 percent of the hexagons) (see 
table and map).

## Conservation

The Cattle Egrets overall population is increasing, and it is listed as a species of least 
concern by the IUCN (BirdLife 
International 2019). Locally, this 
species is not listed in any of the 
threatened categories of PRDNER 
and USFWS. In Puerto Rico, 
the Cattle Egret has a protected 
habitat in land of 9 percent or 
57 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (646 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_164_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_164_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

