# Tricolored Heron

Scientific name: Egretta tricolor

Bird group: [heron](https://birdsofpuertorico.com/family/heron)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/162/Tricolored-Heron

## Identification

The tricolored heron (Egretta tricolor), formerly known as the Louisiana heron, is a small species of heron native to coastal parts of the Americas; in the Atlantic region, it ranges from the northeastern United States, south along the coast, through the Gulf of Mexico and the Caribbean, to northern South America as far south as Brazil. In the Pacific region, it ranges from Peru to California, but it is only a nonbreeding visitor to the far north.
This species measures from 56 to 76 cm (22 to 30 in) long and has a typical wingspan of 96 cm (38 in). The slightly larger male heron weighs 415 g (14.6 oz) on average, while the female averages 334 g (11.8 oz). It is a medium-large, long-legged, long-necked heron with a long, pointed, yellowish or greyish bill with a black tip. Its legs and feet are dark.


## Distribution and habitat

The Tricolored Heron occurs from North America to northern 
South America including the 
West Indies (Raffaele and others 
1998). It is a common permanent 
resident in Puerto Rico (Oberle 
2018). It is also present on 
Vieques (Sorrié 1975), where it 
is a common resident in winter 
and spring, fairly common in 
fall, and uncommon in summer 
(Gemmill 2015). It usually 
inhabits saltwater lagoons, 
mangrove swamps, estuaries, 
shallow coastal waters (Oberle 
2018), and freshwater wetlands 
(Raffaele and others 1998). The 
atlas fieldwork yielded a total of 143 records within 95 hexagons 
or 20 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 95 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 7 
percent (7) of the hexagons and 
possible in 9 percent (9), while 
the species was observed in 83 
percent (79) of the hexagons but 
without evidence of breeding 
(see map). Tricolored Heron distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding. 

## Breeding

Previously published reports indicate that the Tricolored 
Heron breeds from April to 
July (Raffaele and others 1998) 
and is often colonial with other       153Tricolored Heron/Garza Pechiblancaheron species (Biaggi 1997, Raffaele and others 1998). The 
nest is usually constructed on a 
bush or tree limb at a moderate 
height and consists of a platform 
made mostly of sticks (Biaggi 
1997, Raffaele and others 1998). 
Atlas results suggest that this 
species breeds mostly from 
March to September with the 
most breeding activity in March, 
April, and July, and to a lesser 
extent also during December and 
January (see chart). Results show 
that this species breeds mostly within the subtropical moist 
forest life zone (88 percent of the 
hexagons), and it also breeds in 
the subtropical wet and lower 
montane wet forest life zones 
at higher elevations (6 percent 
of the hexagons) (see table 
and map).

## Conservation

The overall population trend of the Tricolored Heron is 
described as stable. However, 
some populations have unknown trends (Wetlands International 
2012). This species is currently 
listed as a species of least 
concern by the IUCN (BirdLife 
International 2016). Locally, this 
species is not listed in any of the 
threatened categories of PRDNER 
and USFWS. In Puerto Rico, the 
Tricolored Heron has a protected 
habitat in land of 18 percent or 
69 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (382 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_162_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_162_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

