# Red-footed Booby

Scientific name: Sula sula

Bird group: [booby](https://birdsofpuertorico.com/family/booby)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/150/Red-footed-Booby

## Identification

The red-footed booby (Sula sula) is a large seabird of the booby family, Sulidae. Adults always have red feet, but the colour of the plumage varies. They are powerful and agile fliers, but they are clumsy in takeoffs and landings. They are found widely in the tropics, and breed colonially in coastal regions, especially islands. The species faces few natural or man-made threats, although its population is declining; it is considered to be a least-concern species by the International Union for Conservation of Nature (IUCN).
The red-footed booby is the smallest member of the booby and gannet family at about 70 cm (28 in) in length and with a wingspan of up to 152 cm (60 in). The average weight of 490 adults from Christmas Island was 837 g (1.845 lb). It has red legs, and its bill and throat pouch are coloured pink and blue. This species has several morphs. In the white morph the plumage is mostly white (the head often tinged yellowish) and the flight feathers are black. The black-tailed white morph is similar, but with a black tail, and can easily be confused with the Nazca and masked boobies. The brown morph is overall brown. The white-tailed brown morph is similar, but has a white belly, rump, and tail. The white-headed and white-tailed brown morph has a mostly white body, tail and head, and brown wings and back. The morphs commonly breed together, but in most regions one or two morphs predominates; for example, at the Galápagos Islands, most belong to the brown morph, though the white morph also occurs.


## Distribution and habitat

The Red-footed Booby occurs throughout the worlds tropical 
(Oberle 2018) and subtropical 
oceans, and it is a widespread 
but very local year-round 
resident through the West Indies 
(Raffaele and others 1998). In 
Puerto Rico, large colonies of 
this species can be found at 
Mona and Monito islands, as well 
as near Culebra but in smaller 
numbers (Biaggi 1997, Kepler 
1978, Oberle 2018). It is usually 
found around remote islands and 
cays well out at sea (Biaggi 1997, 
Raffaele and others 1998). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
20 records within 18 hexagons or 4 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 18 
hexagons where this species was found, breeding met the atlas 
definition of confirmed in 28 
percent (5) of the hexagons and 
possible in 17 percent (3), while 
the species was observed in 56 
percent (10) of the hexagons but 
without evidence of breeding 
(see map). Red-footed Booby distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding. 

## Breeding

Previously published reports indicate that the Red-footed Booby breeds primarily from 
April to June, typically nests in 
colonies on remote small islands, 
and constructs a nest made of       141Red-footed Booby/Boba Patirrojatwigs which is usually placed in a tree or bush (Biaggi 1997, 
Raffaele and others 1998). Atlas 
results show that this species 
breeds mostly from February to 
April and during June, July, and 
October (see chart). Overall, the 
breeding activity peaks in July, 
and it takes place within the 
subtropical dry forest life zone 
(see chart). Results show that this 
species breeds in remote coastal 
islands within the subtropical dry forest life zone (100 percent 
of the hexagons) (see table 
and map).

## Conservation

The Red-footed Booby is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN 
(BirdLife International 2018). 
Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and USFWS. In Puerto Rico, the Red-
footed Booby has a protected 
habitat in land of 21 percent or 
41 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (192 km2). 

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_150_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_150_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

