# Brown Noddy

Scientific name: Anous stolidus

Bird group: [gull](https://birdsofpuertorico.com/family/gull)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/124/Brown-Noddy

## Identification

The brown noddy or common noddy (Anous stolidus) is a seabird in the family Laridae. The largest of the noddies, it can be told from the closely related black noddy by its larger size and plumage, which is dark brown rather than black. The brown noddy is a tropical seabird with a worldwide distribution, ranging from Hawaii to the Tuamotu Archipelago and Australia in the Pacific Ocean, from the Red Sea to the Seychelles and Australia in the Indian Ocean and in the Caribbean to Tristan da Cunha in the Atlantic Ocean. The brown noddy is colonial, usually nesting on elevated situations on cliffs or in short trees or shrubs. It only occasionally nests on the ground. A single egg is laid by the female of a pair each breeding season. In India, the brown noddy is protected in the PM Sayeed Marine Birds Conservation Reserve.
The brown noddy is 38–45 cm (15–18 in) in length with a wingspan of 75–86 cm (30–34 in). The plumage is a dark chocolate-brown with a pale-grey or white crown and forehead. It has a narrow incomplete white eye-ring. The tail is long and wedge-shaped, and the feet and legs are dark.


## Distribution and habitat

The Brown Noddy occurs through the tropical and 
subtropical oceans of the world 
(Raffaele and others 1998). It 
is a resident seabird in Puerto 
Rico (Raffaele 1989a) and breeds 
colonially on the islands of 
Mona, Monito, and Culebra, and 
islets of the Cordillera Natural 
Reserve (Oberle 2018), as well 
as Desecheo (Biaggi 1997). It 
is considered unconfirmed on 
Vieques (Gemmill 2015). The 
species is seldom seen near 
land, is highly pelagic (Chardine 
and others 2020), and mostly occurs around isolated, bare or 
vegetated islets and offshore cays 
where it breeds (Oberle 2018, 
Raffaele and others 1998). The 
atlas fieldwork yielded a total of 
35 records within 23 hexagons 
or 5 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 23 
hexagons where this species was 
found, breeding met the atlas 
definition of confirmed in 22 
percent (5) of the hexagons and 
possible in 13 percent (3), while 
the species was observed in 65 
percent (15) of the hexagons but 
without evidence of breeding 
(see map). Brown Noddy distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in 
Puerto  Rico. Note: percentages may not total 100 due to rounding.      115Brown Noddy/Cervera Parda

## Breeding

The Brown Noddy nests in colonies and constructs a simple 
layer of debris or of seaweed 
and sticks in fl at shingle beaches, 
bare ground, cliff ledges, 
offshore stacks, low bushes, and 
tall trees (BirdLife International 
2018). Previously published 
reports indicate that this species 
breeds from April to July 
(Raffaele and others 1998). Atlas 
results indicate that the breeding 
activity for this species peaks in June and July (see chart). Results 
show that this species only nests 
within the subtropical dry forest 
life zone (100 percent of the 
hexagons) (see table and map).

## Conservation

Population trends for the Brown Noddy across its distribution 
range are unknown. Since 
the Brown Noddy is relatively 
common, it is listed as a species 
of least concern by the IUCN 
(BirdLife International 2018), while locally this species is listed 
as Data Deficient (PRDNER 
2015). Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Brown Noddy has a protected 
habitat in land of 6 percent or 
11 km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (191 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_124_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_124_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

