# Killdeer

Scientific name: Charadrius vociferus

Bird group: [plover](https://birdsofpuertorico.com/family/plover)

Canonical source: https://birdsofpuertorico.com/bird/114/Killdeer

## Identification

The killdeer (Charadrius vociferus) is a large plover found in the Americas. It was described and given its current scientific name in 1758 by Carl Linnaeus in the 10th edition of his Systema Naturae. Three subspecies are described. The killdeer's common name comes from its often-heard call. Its upperparts are mostly brown with rufous fringes, the head has patches of white and black, and two black bands cross the breast. The belly and the rest of the breast are white. The nominate (or originally described) subspecies breeds from southeastern Alaska and southern Canada to Mexico. It is seen year-round in the southern half of its breeding range; the subspecies C. v. ternominatus is probably resident in the West Indies, and C. v. peruvianus inhabits Peru and areas of the surrounding countries throughout the year. North American breeders winter from their resident range south to Central America, the West Indies, and the northernmost portions of South America.
The killdeer is a large plover, with adults ranging in length from 20 to 28 cm (7.9 to 11.0 in), having a wingspan between 59 and 63 cm (23 and 25 in), and usually being between 72 and 121 g (2.5 and 4.3 oz) in weight. It has a short, thick, and dark bill, flesh-colored legs, and a red eye ring.


## Distribution and habitat

The Killdeer occurs from North America through western South 
America including the Caribbean, 
where it is a common resident 
in The Bahamas and Greater 
Antilles and to a lesser extent 
in the Virgin Islands. It ranges 
from uncommon to very rare 
in the rest of the West Indies 
(Raffaele and others 1998). It is 
common and fairly abundant in 
Puerto Rico (Biaggi 1997, Oberle 
2018) and is considered a fairly 
common resident on Vieques 
(Gemmill 2015). This species is 
mostly associated with wet fields, 
mudholes (Raffaele and others 
1998), pond edges, mudfl ats, 
golf courses, and residential lawns (Oberle 2018). The atlas 
fieldwork yielded a total of 339 
records within 192 hexagons 
or 40 percent of the 479 total 
hexagons (see map). Of the 192 
hexagons where this species 
was found, breeding met the 
atlas definition of confirmed in 
23 percent (44) of the hexagons, 
probable in 29 percent (56), and 
possible in 42 percent (81), while 
the species was observed in 6 
percent (11) of the hexagons but 
without evidence of breeding 
(see map). Killdeer distribution. The map shows the highest breeding code by hexagon and overlaying the ecological life zones in Puerto Rico. 
Note: percentages may not total 100 due to rounding. 

## Breeding

The Killdeers nest consists of a slightly lined concavity on the 
ground (Biaggi 1997, Raffaele       105Killdeer/Chorlito Sabaneroand others 1998), which is sometimes bordered with dry 
weeds or small rocks (Biaggi 
1997). Previously published 
reports indicate that it breeds 
from March to October (Raffaele 
and others 1998). Atlas results 
show that this species breeding 
season extends throughout the 
year with most breeding activity 
from March to July (see chart). 
Overall, the breeding activity 
peaks in May at the onset of 
the rainy season, and it mostly 
takes place in the subtropical 
moist forest life zone (see chart). 
Results show that this species 
occurs primarily on the coastal plain and breeds mostly within 
the subtropical moist forest 
life zone (63 percent of the 
hexagons), with some breeding 
in the subtropical dry forest 
life zone (33 percent of the 
hexagons) and in subtropical wet 
and lower montane wet forest 
life zones at higher elevations (4 
percent of the hexagons) (see 
table and map).

## Conservation

The current population trend of the Killdeer is described as 
decreasing, although some populations are stable or have 
unknown trends (Wetlands 
International 2012). This species 
is currently listed as a species 
of least concern by the IUCN 
(BirdLife International 2016). 
Locally, this species is not 
listed in any of the threatened 
categories of PRDNER and 
USFWS. In Puerto Rico, the 
Killdeer has a protected habitat 
in land of 11 percent or 458 
km2 of the total area covered by the hexagons where evidence 
of breeding was found for this 
species (4327 km2).

Photo: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_114_Im0.png.webp

Distribution map: https://birdsofpuertorico.com/static/images/webp/in_114_Im1.png.webp

Source note: Text is reproduced from this site's published record. Historical conservation statements and taxonomy have not been independently revalidated. See https://birdsofpuertorico.com/about for source credits and limitations.

