An island. A world of birds.

Discover the birds
of Puerto Rico.

Get to know the birds around you, from forest canopies to the coast.

Explore photos, habitats, calls and conservation information. Search for a familiar name or discover a whole new family.

Explore the bird guide
126 species in this guide44 bird groupsFree to explore
Birds of Puerto Rico illustrated logo

Your field guide to the island’s birdlife

Look a little closer

Find your next discovery

ListPhotos

126 species to explore

Northern Red Bishop

Euplectes franciscanus

The northern red bishop or orange bishop (Euplectes franciscanus) is a small passerine bird in the family Ploceidae. It is part of the largest genus in the family with over 60 different species. Its sister species is the Southern red bishop (Euplectes orix). This species is most recognizable by the bright reddish orange with contrasting black plumage displayed by the breeding male. It is most common throughout the northern African continent but has also been introduced to areas in the western hemisphere. This short-tailed bishop is small in size, about 11 cm and weighing about 12-22 grams. The striking red-orange feathers are produced by pigments derived from compounds in their diet. Specifically, the yellow, orange, and red pigments originate from compounds called carotenoids, which are very diet-dependent. Lutein and two red fractions (R1 and R2) derived from lutein are the two dominating carotenoids that contribute to the bird's pigment in the wild. Northern red bishops held in captivity lack the R2 red fraction carotenoid from their diet. This plumage is present on the backside of the male and wraps around the chin to back of the head, throat, and breast, with a dark black crown, forehead, flank, and belly. The tail and upper wings are brown, with pale legs and a black bill.

View species

Yellow-crowned Bishop

Euplectes afer

The yellow-crowned bishop (Euplectes afer) is a species of passerine bird in the family Ploceidae native to Africa south of the Sahara. It is highly sexually dimorphic in its breeding season, during which the male adopts a distinctive yellow and black plumage, contrasting with the female's predominantly brown coloration. Three subspecies are recognised. The yellow-crowned bishop is 95 to 105 mm (3.7–4.1 in) in length and 15 g (0.53 oz) in weight. During the breeding season it is sexually dimorphic — that is, the observable characteristics of the males become more apparent. During the breeding season, the male has distinctive golden yellow and black plumage. The bill of both sexes is short and conical. The color of the male's bill is black during breeding season; by contrast, during non-breeding season, the male's bill is horn in color, as is the female's. The legs and feet are pinkish brown. The male has a black lower face, throat, breast and belly, a wide black collar on the back of the neck, and a brilliant yellow crown, forehead, and hindcrown. There is a yellow patch on the shoulder, and the rump and back are yellow. The wings and tail are brown. During non-breeding seasons the male plumage looks like the female plumage. The female yellow-crowned bishop has pale brown upperparts, with darker streaking. The eyebrow is paler and the underparts are off-white with fine dark streaks on the breast and flanks.

View species

Puerto Rican Oriole

Icterus portoricensis

The Puerto Rican oriole (Icterus portoricensis) is a species of bird in the family Icteridae, and genus Icterus or New World blackbirds. This species is a part of a subgroup of orioles (Clade A) that includes the North American orchard oriole, Icterus spurius, and the hooded oriole, Icterus cucullatus. Males and females are similar in size and color. Males weigh about 41.0 grams and females weigh about 36.6 g. The average wingspan of males and females is 96.9 and 92.1 mm, respectively. In 2008, Hofmann, Cronin, and Omland, conducted a study that showed there is little color difference in the feathers between the males and females of many tropical orioles, including the Puerto Rican oriole. This means that males and females both have elaborate colors, in contrast many temperate-zoned birds have brightly colored males and dull colored females.

View species

Yellow-shouldered Blackbird

Agelaius xanthomus

The yellow-shouldered blackbird (Agelaius xanthomus), also known as in Puerto Rican Spanish as la mariquita de Puerto Rico or capitán, is a diurnal blackbird endemic to the archipelago of Puerto Rico and belongs to the genus Agelaius of the family Icteridae. It has black plumage with a prominent yellow shoulder on its wing. Adult males and females are of similar appearance. The species is predominantly insectivorous. The yellow-shouldered blackbird, as its name implies, is a glossy black bird with a small yellow humeral patch around its "shoulders" outlined by a white margin. Immature individuals possess a duller coloration and a brown abdomen. Although plumage coloration is indistinguishable between the sexes, sexual dimorphism is present in this species with males being larger than females. Plumage abnormality is rare in this species. Adult individuals measure from 20–23 cm (7.9–9.1 in); on average, males weigh 41 g (1.4 oz) and females weigh 35 g (1.2 oz). Sexual categorization may also be made by measurement of the wings, with males' being 1.1 times larger and having a mean length of 102 cm (40 in), while females' wings have an average length of 93.3 cm (36.7 in).

View species

Brown Booby

Sula leucogaster

The brown booby (Sula leucogaster) is a large seabird of the booby family, Sulidae, of which it is perhaps the most common and widespread species. It has a pantropical range, which overlaps with that of other booby species. The gregarious brown booby commutes and forages at low height over inshore waters. Flocks plunge-dive to take small fish, especially when these are driven near the surface by their predators. They only nest on the ground, and roost on solid objects rather than the water surface. The booby's head and upper body (back) is covered in dark brown to black plumage, with the remainder (belly) being a contrasting white. The bare part colours vary geographically, but not seasonally. The species also displays sexual dimorphism of the bare part colours, the males having a blue orbital ring, as opposed to the yellow orbital ring of the female. In addition the male of subspecies S. l. brewsteri is distinctly plumaged in having the forehead, forecrown and chin white, merging to a greyish brown neck and breast.

View species

Masked Booby

Sula dactylatra

The masked booby (Sula dactylatra), also called the masked gannet or the blue-faced booby, is a large seabird of the booby and gannet family, Sulidae. First described by the French naturalist René-Primevère Lesson in 1831, the masked booby is one of six species of booby in the genus Sula. It has a typical sulid body shape, with a long pointed yellowish bill, long neck, aerodynamic body, long slender wings and pointed tail. The adult is bright white with black wings, a black tail and a dark face mask; at 75–85 cm (30–33 in) long, it is the largest species of booby. The sexes have similar plumage. This species ranges across tropical oceans, except in the eastern Atlantic and eastern Pacific. In the latter, it is replaced by the Nazca booby (Sula granti), which was formerly regarded as a subspecies of masked booby. Juveniles of subsp personata on Kure Atoll in the Hawaiian island chain

View species

Red-footed Booby

Sula sula

The red-footed booby (Sula sula) is a large seabird of the booby family, Sulidae. Adults always have red feet, but the colour of the plumage varies. They are powerful and agile fliers, but they are clumsy in takeoffs and landings. They are found widely in the tropics, and breed colonially in coastal regions, especially islands. The species faces few natural or man-made threats, although its population is declining; it is considered to be a least-concern species by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). The red-footed booby is the smallest member of the booby and gannet family at about 70 cm (28 in) in length and with a wingspan of up to 152 cm (60 in). The average weight of 490 adults from Christmas Island was 837 g (1.845 lb). It has red legs, and its bill and throat pouch are coloured pink and blue. This species has several morphs. In the white morph the plumage is mostly white (the head often tinged yellowish) and the flight feathers are black. The black-tailed white morph is similar, but with a black tail, and can easily be confused with the Nazca and masked boobies. The brown morph is overall brown. The white-tailed brown morph is similar, but has a white belly, rump, and tail. The white-headed and white-tailed brown morph has a mostly white body, tail and head, and brown wings and back. The morphs commonly breed together, but in most regions one or two morphs predominates; for example, at the Galápagos Islands, most belong to the brown morph, though the white morph also occurs.

View species

Mangrove Cuckoo

Coccyzus minor

The mangrove cuckoo (Coccyzus minor) is a species of cuckoo that is native to the Neotropics. Adults have a long tail, brown above and black-and-white below, and a black curved bill with yellow on the lower mandible. The head and upper parts are brown. There is a yellow ring around the eye. This bird is best distinguished by its black facial mask and buffy underparts. Although the scientific name is minor (meaning "small"), this species is on average the largest of North America's three Coccyzus cuckoos. Adults measure 28–34 cm (11–13 in) in length, weigh 64–102 g (2.3–3.6 oz) and span 38–43 cm (15–17 in) across the wings. The most common call heard is a guttural "gawk gawk gawk gawk gauk gauk". It will also call a single "whit".

View species

Puerto Rican Lizard-Cuckoo

Coccyzus vieilloti

The Puerto Rican lizard cuckoo (Coccyzus vieilloti) is a cuckoo endemic to the island of Puerto Rico, and is one of 4 species of lizard-cuckoos which occur only on Caribbean islands. These were formerly placed in the genus Saurothera (Greek for "lizard-eater") of the family Cuculidae, but are now lumped with Coccyzus (AOU 2006). The Puerto Rican lizard cuckoo has a gray breast and chin, a tan lower body and brown upper body. It can be identified by its gray chin and breast and reddish-tan underbelly. The main identifying characteristic for this species is its long dark tail with two white spots on its outer tail feathers. It measures from 40 to 48 centimeters (16 to 19 inches) and weighs, on average, 80 grams (2.7 ounces).

View species

Smooth-billed Ani

Crotophaga ani

The smooth-billed ani (Crotophaga ani) is a large near passerine bird in the cuckoo family. It is a resident breeding species from southern Florida, the Caribbean, parts of Central America, south to western Ecuador, Brazil, northern Argentina and southern Chile. It was introduced to Galápagos around the 1960s and is potentially impacting native and endemic species across the archipelago. The smooth-billed ani is a mid-sized species, larger on average than the groove-billed ani but smaller than the greater ani. It measures 30–36 cm (12–14 in) in length and weighs 71–133 g (2.5–4.7 oz). The adult is mainly flat black, with a long tail, deep ridged black bill and a brown iris. The flight is weak and wobbly, but the bird runs well and usually feeds on the ground. This species is called "el pijul" in Venezuelan folklore.[citation needed] It is mentioned in the popular Veracruz song "El Pijul".

View species

Bridled Quail-Dove

Geotrygon mystacea

The bridled quail-dove (Geotrygon mystacea) is a species of bird in the family Columbidae. It is found from Saint Lucia in the Lesser Antilles north and west to Puerto Rico. Specimens of bridled quail-dove from several islands had mean weights between 208 and 224 g (7.3 and 7.9 oz) with fairly large standard deviations. These data and measurements of various body parts suggest that the species "has low morphometric variance across its distribution."

View species

Common Ground-Dove

Columbina passerina

The common ground dove (Columbina passerina) is a small bird that inhabits the southern United States, parts of Central America, the Caribbean and northern South America. It is considered to be the smallest dove that inhabits the United States. As its name suggests, the bird spends the majority of its time on the ground walking but still has the ability to fly. The common ground dove is North America's smallest dove and is one of the world's smallest by mass. This species ranges from 15–18 cm (5.9–7.1 in) in length, spans 27 cm (11 in) across the wings and weighs 26–40 g (0.92–1.41 oz). The common ground dove has a yellow beak with a black tip. Feathers surrounding the beak are pink in colour. The feathers on the head and the upper breast have a scale like appearance. The tail feathers are very short and similar colour to the back. The plumage on the back of the bird is brown. The coverts and wing feathers are also brown but have black spotting on them. The common ground dove has chestnut primaries and wing borders, which can only been seen when the bird is flying. The common ground dove shows some sexual dimorphism in their plumage. The males have slate gray feathers on the top of their heads and pink-gray colouration on their belly. Females on the other hand are more gray than their male counterparts and are more evenly coloured.

View species

Key West Quail-Dove

Geotrygon chrysia

The Key West quail-dove (Geotrygon chrysia) is a species of bird from the doves and pigeon family Columbidae. It is probably most closely related to the bridled quail-dove. The Key West quail-dove is approximately 27–31 cm in length. The bird is distinguished by having a dark rust-colored back and similarly colored wings. It has some amethyst or bronze green iridescence on its crown, nape and in the back of its neck. The mantle, back, rump and inner wing coverts show some purplish red iridescence. It also has a bold white facial stripe. Its call is similar that of the white-tipped dove.

View species

Mourning Dove

Zenaida macroura

The mourning dove (Zenaida macroura) is a member of the dove family, Columbidae. The bird is also known as the American mourning dove, the rain dove, and colloquially as the turtle dove, and was once known as the Carolina pigeon and Carolina turtledove. It is one of the most abundant and widespread of all North American birds. It is also a leading gamebird, with more than 20 million birds (up to 70 million in some years) shot annually in the U.S., both for sport and meat. Its ability to sustain its population under such pressure is due to its prolific breeding; in warm areas, one pair may raise up to six broods of two young each in a single year. The wings make an unusual whistling sound upon take-off and landing, a form of sonation. The bird is a strong flier, capable of speeds up to 88 km/h (55 mph). It is the national bird of the British Virgin Islands.

View species

Ruddy Quail-Dove

Geotrygon montana

The ruddy quail-dove (Geotrygon montana) is a species of bird in the dove and pigeon family Columbidae. It breeds throughout the West Indies, Central America, and tropical South America. It has appeared as a vagrant in Florida and southern Texas. It lays two buff-colored eggs on a flimsy platform built on a shrub. Some nests are built on the ground. The ruddy quail-dove is approximately 19–28 cm in length. The bird is distinguished by having a rust-colored back, facial mask and similarly colored wings. The breast, rump and undereye stripe are lighter brown.

View species

White-winged Dove

Zenaida asiatica

The white-winged dove (Zenaida asiatica) is a dove whose native range extends from the Southwestern United States through Mexico, Central America, and the Caribbean. They are large for doves, and can be distinguished from similar doves by the distinctive white edge on their wings. They have a blue eyering, and red eyes. The plumage is brownish-gray to gray. Juveniles are duller in color, and have brown eyes. The call is likened to English phrase "who cooks for you". There are three subspecies. It was first described by George Edwards in 1743, and given its binomial name by Linnaeus in 1756. It was moved into the genus Zenaida in 1838.

View species

Zenaida Dove

Zenaida aurita

The zenaida dove (Zenaida aurita) is a member of the bird family Columbidae, which includes doves and pigeons. It is the national bird of Anguilla, where it is locally referred to as "turtle dove". The Zenaida dove is approximately 28–30 cm (11–12 in) in length. It looks very similar to the mourning dove, but is smaller in size, has a shorter, more rounded tail, and is a bit more darkly colored. It is also distinguished from the mourning dove by showing white on the trailing edge of its wings while in flight. The mourning dove does not have the white trailing edge.

View species

Masked Duck

Nomonyx dominicus

The masked duck (Nomonyx dominicus) is a tiny stiff-tailed duck ranging through the tropical Americas. They are found from Mexico to South America and also in the Caribbean. Primarily not migratory, masked ducks are reported as very uncommon vagrants in the southernmost United States, along the Mexican border and in Florida. As of 2000, the conservation status for masked ducks in Texas is 3,800 birds. On April 1, 1962, it was recorded from Lowndes County, Georgia, where it was photographed by Alexander Wetmore.

View species

West Indian Whistling-Duck

Dendrocygna arborea

The West Indian whistling duck (Dendrocygna arborea) is a whistling duck that breeds in the Caribbean. Alternative names are black-billed whistling duck and Cuban whistling duck. The West Indian whistling duck is the largest and darkest of the whistling ducks. With a length of 48 to 58 cm (19 to 23 in) and female weighs from 800 to 1,320 g (1.76 to 2.91 lb) and male weights from 760 to 1,240 g (1.68 to 2.73 lb), this species is about the size of a mallard. It has a long black bill, long head and longish legs. It has a pale foreneck and light brown face. The crown, back, breast and wings are dark brown to black, and the rest of the underparts are white with heavy black markings.

View species

White-cheeked Pintail

Anas bahamensis

The white-cheeked pintail (Anas bahamensis), also known as the Bahama pintail or summer duck, is a species of dabbling duck. It was first described by Carl Linnaeus in his landmark 1758 10th edition of Systema Naturae under its current scientific name. Like many southern ducks, the sexes are similar. It is mainly brown with white cheeks and a red-based grey bill (young birds lack the pink). It cannot be confused with any other duck in its range.

View species

American Kestrel

Falco sparverius

The American kestrel (Falco sparverius), also called the sparrow hawk, is the smallest and most common falcon in North America. It has a roughly two-to-one range in size over subspecies and sex, varying in size from about the weight of a blue jay to a mourning dove. It also ranges to South America and is a well-established species that has evolved into 17 subspecies adapted to different environments and habitats throughout the Americas. It exhibits sexual dimorphism in size (females being moderately larger) and plumage, although both sexes have a rufous back with noticeable barring. Its plumage is colorful and attractive, and juveniles are similar in plumage to adults. Under traditional classification, the American kestrel is the smallest raptor in America. The American kestrel is sexually dimorphic, although there is some overlap in plumage coloration between the sexes. The bird ranges from 22 to 31 cm (8.7 to 12.2 in) in length with a wingspan of 51–61 cm (20–24 in). The female kestrel is larger than the male, though less so than larger falcons, being typically about 10_ to 15_ larger within a subspecies. The more northern subspecies tend to larger sizes, with a large northern female being about twice the size of a small southern male. The male typically weighs 80–143 g (2.8–5.0 oz), and the female 86–165 g (3.0–5.8 oz). In standard measurements, the wing bone is 16–21 cm (6.3–8.3 in) long, the tail is 11–15 cm (4.3–5.9 in) and the tarsus is 3.2–4 cm (1.3–1.6 in).

View species

Bronze Mannikin

Spermestes cucullata

The bronze mannikin or bronze munia (Spermestes cucullata) is a small passerine (i.e. perching) bird of the Afrotropics. This very social estrildid finch is an uncommon to locally abundant bird in much of Africa south of the Sahara Desert, where it is resident, nomadic or irruptive in mesic savanna or forest margin habitats. It has an estimated global extent of occurrence of 8,100,000 km2. It is the smallest and most widespread of four munia species on the African mainland, the other being black-and-white, red-backed and magpie mannikin. It co-occurs with the Madagascar mannikin on the Comoro Islands, and was introduced to Puerto Rico. Especially in the West Africa, it is considered a pest in grain and rice fields. It is locally trapped for the pet bird trade. .mw-parser-output .infobox-subbox{padding:0;border:none;margin:-3px;width:auto;min-width:100_;font-size:100_;clear:none;float:none;background-color:transparent}.mw-parser-output .infobox-3cols-child{margin:auto}

View species

Indian Silverbill

Euodice malabarica

The Indian silverbill or white-throated munia (Euodice malabarica) is a small passerine bird found in the Indian Subcontinent and adjoining regions that was formerly considered to include the closely related African silverbill (Euodice cantans). This estrildid finch is a common resident breeding bird in the drier regions of the Middle East and the Indian Subcontinent. It has also been introduced into many other parts of the world and has become established in some areas. They forage in small flocks in grassland and scrub habitats.

View species

Java Sparrow

Padda oryzivora

The Java sparrow (Padda oryzivora), also known as Java finch, Java rice sparrow or Java rice bird, is a small passerine bird. This estrildid finch is a resident breeding bird in Java, Bali and Bawean in Indonesia. It is a popular cage bird, and has been introduced into many other countries. Some taxonomists place this and the Timor sparrow in their own genus Padda. The Java sparrow is about 15 to 17 cm (5.9 to 6.7 in) in length from the beak to its tip of tail feathers. Although only about the size of a house sparrow, it may be the largest species in the estrildid family. The mean body mass is 24.5 g (0.86 oz), making it slightly heavier than its nearest known rival, the black-bellied seedeater. The adult is unmistakable, with its grey upperparts and breast, pink belly, white-cheeked black head, red eye-ring, pink feet and thick red bill.

View species

Red Avadavat

Amandava amandava

The red avadavat (Amandava amandava), red munia or strawberry finch, is a sparrow-sized bird of the family Estrildidae. It is found in the open fields and grasslands of tropical Asia and is popular as a cage bird due to the colourful plumage of the males in their breeding season. It breeds in the Indian Subcontinent in the monsoon season. The species name of amandava and the common name of avadavat are derived from the city of Ahmedabad in Gujarat, India, from where these birds were exported into the pet trade in former times.

View species

Saffron Finch

Sicalis flaveola

The saffron finch (Sicalis flaveola) is a tanager from South America that is common in open and semi-open areas in lowlands outside the Amazon Basin. They have a wide distribution in Colombia, northern Venezuela (where it is called "canario de tejado" or "roof canary"), western Ecuador, western Peru, eastern and southern Brazil (where it is called "canário-da-terra" or "native canary"), Bolivia, Paraguay, Uruguay, northern Argentina, and Trinidad and Tobago. It has also been introduced to Hawaii, Puerto Rico and elsewhere. Although commonly regarded as a canary, it is not related to the Atlantic canary. Formerly, it was placed in the Emberizidae but it is close to the seedeaters. The male is bright yellow with an orange crown which distinguishes it from most other yellow finches (the exception being the orange-fronted yellow finch). The females are more difficult to identify and are usually just a slightly duller version of the male, but in the southern subspecies S. f. pelzelni they are olive-brown with heavy dark streaks.

View species

Scaly-breasted Munia

Lonchura punctulata

The scaly-breasted munia or spotted munia (Lonchura punctulata), known in the pet trade as nutmeg mannikin or spice finch, is a sparrow-sized estrildid finch native to tropical Asia. A species of the genus Lonchura, it was formally described and named by Carl Linnaeus in 1758. Its name is based on the distinct scale-like feather markings on the breast and belly. The adult is brown above and has a dark conical bill. The species has 11 subspecies across its range, which differ slightly in size and color.

View species

Tricolored Munia

Lonchura malacca

The tricoloured munia (Lonchura malacca) is an estrildid finch, native to Bangladesh, India, Sri Lanka, Pakistan, and southern China. The species has also introduced to the Caribbean, in Trinidad, Jamaica, Hispaniola, Puerto Rico, Cuba, and Venezuela. This species, like the chestnut munia has been known as the black-headed munia. Immature birds have pale brown upperparts, lack the dark head found in adults, and have uniform buff underparts that can be confused with immatures of other munias such as the scaly-breasted munia.

View species

Gray Kingbird

Tyrannus dominicensis

The gray kingbird or grey kingbird, also known as pitirre, petchary, or white-breasted kingbird (Tyrannus dominicensis) is a passerine bird. The adult gray kingbird is an average-sized kingbird. It measures 23 cm (9.1 in) in length and weighs from 37 to 52 g (1.3 to 1.8 oz). The upperparts are gray, with brownish wings and tail, and the underparts are white with a gray tinge to the chest. The head has a concealed yellow crown stripe, and a dusky mask through the eyes. The dark bill is heavier than that of the related, slightly smaller, tropical kingbird. The sexes are similar, but young birds have rufous edges on the wing coverts, rump and tail.

View species

Pied-billed Grebe

Podilymbus podiceps

The pied-billed grebe (Podilymbus podiceps) is a species of the grebe family of water birds. Because the Atitlán grebe (Podilymbus gigas) has become extinct, the Pied-Billed Grebe is now the sole extant member of the genus Podilymbus. The pied-billed grebe is primarily found in ponds throughout the Americas. Other names of this grebe include American dabchick, rail, dabchick, Carolina grebe, devil-diver, dive-dapper, dipper, hell-diver, pied-billed dabchick, pied-bill, thick-billed grebe, and water witch. Pied-billed grebes are small, stocky, and short-necked. They are 31–38 cm (12–15 in) in length, with a wingspan of 45–62 cm (18–24 in) and weigh 253–568 g (8.9–20.0 oz).[10] They are mainly brown, with a darker crown and back.[11] Their brown color serves as camouflage in the marshes they live in.[12] They do not have white visible under their wings when flying, like other grebes.[13] Their undertail is white[11] and they have a short, blunt chicken-like bill that is a light grey color,[11] which in summer is encircled by a broad black band (hence the name). In the summer, its throat is black. There is no sexual dimorphism.[13] Juveniles have black and white stripes and look more like winter adults. This grebe does not have webbed feet. Its toes have lobes that come out of the side of each toe. These lobes allow for easy paddling. When flying, the feet appear behind the body due to the feet's placement in the far back of the body.[11]

View species

Bridled Tern

Onychoprion anaethetus

The bridled tern (Onychoprion anaethetus) is a seabird of the family Laridae. It is a bird of the tropical oceans. The scientific name is from Ancient Greek. The genus comes from onux meaning "claw" or "nail", and prion, meaning "saw". The specific anaethetus means "senseless, stupid". This is a medium-sized tern, at 30–32 cm in length and with a 77–81 cm wingspan similar to the common tern in size, but more heavily built. The wings and deeply forked tail are long, and it has dark grey upperparts and white underparts. The forehead and eyebrows are white, as is a striking collar on the hindneck. It has black legs and bill. Juvenile bridled terns are scaly grey above and pale below.

View species

Brown Noddy

Anous stolidus

The brown noddy or common noddy (Anous stolidus) is a seabird in the family Laridae. The largest of the noddies, it can be told from the closely related black noddy by its larger size and plumage, which is dark brown rather than black. The brown noddy is a tropical seabird with a worldwide distribution, ranging from Hawaii to the Tuamotu Archipelago and Australia in the Pacific Ocean, from the Red Sea to the Seychelles and Australia in the Indian Ocean and in the Caribbean to Tristan da Cunha in the Atlantic Ocean. The brown noddy is colonial, usually nesting on elevated situations on cliffs or in short trees or shrubs. It only occasionally nests on the ground. A single egg is laid by the female of a pair each breeding season. In India, the brown noddy is protected in the PM Sayeed Marine Birds Conservation Reserve. The brown noddy is 38–45 cm (15–18 in) in length with a wingspan of 75–86 cm (30–34 in). The plumage is a dark chocolate-brown with a pale-grey or white crown and forehead. It has a narrow incomplete white eye-ring. The tail is long and wedge-shaped, and the feet and legs are dark.

View species

Laughing Gull

Leucophaeus atricilla

The laughing gull (Leucophaeus atricilla) is a medium-sized gull of North and South America. Named for its laugh-like call, it is an opportunistic omnivore and scavenger. It breeds in large colonies mostly along the Atlantic coast of North America, the Caribbean, and northern South America. The two subspecies are: L. a. megalopterus – which can be seen from southeast Canada down to Central America, and L. a. atricilla which appears from the West Indies to the Venezuelan islands. The laughing gull was long placed in the genus Larus until its present placement in Leucophaeus, which follows the American Ornithologists' Union. This species is easy to identify. It is 36–41 cm (14–16 in) long with a 98–110 cm (39–43 in) wingspan and a weight range of 203–371g (7.2-13.1 oz). The summer adult's body is white apart from the dark grey back and wings and black head. Its wings are much darker grey than all other gulls of similar size except the smaller Franklin's gull, and they have black tips without the white crescent shown by Franklin's. The beak is long and red. The black hood is mostly lost in winter.

View species

Roseate Tern

Sterna dougallii

The roseate tern (Sterna dougallii) is a tern in the family Laridae. The genus name Sterna is derived from Old English "stearn", "tern", and the specific dougallii refers to Scottish physician and collector Dr Peter McDougall (1777–1814). "Roseate" refers to the bird's pink breast in breeding plumage. This is a small-medium tern, 33–36 cm (13–14 in) long with a 67–76 cm (26–30 in) wingspan, which can be confused with the common tern, Arctic tern, and the larger, but similarly plumaged, Sandwich tern. The roseate tern's thin sharp bill is black, with a red base which develops through the breeding season, and is more extensive in the tropical and southern hemisphere races. It is shorter-winged and has faster wing beats than common or Arctic tern. The upper wings are pale grey and its under parts white, and this tern looks very pale in flight, like a small Sandwich tern, although the outermost primary flight feathers darken during the summer. The adults have very long, flexible tail streamers and orange-red legs. In summer, the underparts of adults take on the pinkish tinge which gives this bird its name.

View species

Broad-winged Hawk

Buteo platypterus

The broad-winged hawk (Buteo platypterus) is a medium-sized hawk of the genus Buteo. During the summer, some subspecies are distributed over eastern North America, as far west as British Columbia and Texas; they then migrate south to winter in the Neotropics from Mexico south to southern Brazil. Other subspecies are all-year residents on Caribbean islands. As in most raptors, females are slightly larger than males. Broad-winged hawks' wings are relatively short and broad with a tapered, somewhat pointed appearance. The two types of coloration are a dark morph with fewer white areas and a light morph that is more pale overall. Although the broad-winged hawk's numbers are relatively stable, populations are declining in some parts of its breeding range because of forest fragmentation.

View species

Red-tailed Hawk

Buteo jamaicensis

The red-tailed hawk (Buteo jamaicensis) is a bird of prey that breeds throughout most of North America, from the interior of Alaska and northern Canada to as far south as Panama and the West Indies. It is one of the most common members within the genus of Buteo in North America or worldwide. The red-tailed hawk is one of three species colloquially known in the United States as the "chickenhawk", though it rarely preys on standard-sized chickens. The bird is sometimes also referred to as the red-tail for short, when the meaning is clear in context. Red-tailed hawks can acclimate to all the biomes within their range, occurring on the edges of non-ideal habitats such as dense forests and sandy deserts. The red-tailed hawk occupies a wide range of habitats and altitudes, including deserts, grasslands, coniferous and deciduous forests, agricultural fields, and urban areas. Its latitudinal limits fall around the tree line in the Arctic and the species is absent from the high Arctic. It is legally protected in Canada, Mexico, and the United States by the Migratory Bird Treaty Act. Red-tailed hawk plumage can be variable, depending on the subspecies and the region. These color variations are morphs, and are not related to molting. The western North American population, B. j. calurus, is the most variable subspecies and has three main color morphs: light, dark, and intermediate or rufous. The dark and intermediate morphs constitute 10–20_ of the population in the Western United States, but seem to constitute only 1–2_ of B. j. calurus in western Canada.[28][29] A whitish underbelly with a dark brown band across the belly, formed by horizontal streaks in feather patterning, is present in most color variations. This feature is variable in eastern hawks and generally absent in some light subspecies (i.e. B. j. fuertesi). Most adult red-tails have a dark-brown nape and upper head, which gives them a somewhat hooded appearance, while the throat can variably present a lighter brown "necklace". Especially in younger birds, the underside may be otherwise covered with dark-brown spotting, and some adults may too manifest this stippling. The back is usually a slightly darker brown than elsewhere with paler scapular feathers, ranging from tawny to white, forming a variable imperfect "V" on the back. The tail of most adults, which gives this species its name, is rufous brick-red above with a variably sized, black subterminal band and generally appears light buff-orange from below. In comparison, the typical pale immatures (i.e. less than two years old) typically have a mildly paler headed and tend to show a darker back than adults with more apparent pale wing-feather edges above (for descriptions of dark morph juveniles from B. j. calurus, which is also generally apt for description of rare dark morphs of other races, see under that subspecies description). In immature red-tailed hawks of all morphs, the tail is a light brown above with numerous small dark brown bars of roughly equal width, but these tend to be much broader on dark morph birds. Even in young red-tails, the tail may be a somewhat rufous tinge of brown.[30] The bill is relatively short and dark, in the hooked shape characteristic of raptors, and the head can sometimes appear small in size against the thick body frame. The cere, the legs, and the feet of the red-tailed hawk are all yellow, as is the color of bare parts in many accipitrids of different lineages.[31] Immature birds can be readily identified at close range by their yellowish irises. As the bird attains full maturity over the course of 3–4 years, the iris slowly darkens into a reddish-brown, which is the adult eye-color in all races.[30] Seen in flight, adults usually have dark brown along the lower edge of the wings, against a mostly pale wing, which bares light brownish barring. Individually, the underwing coverts can range from all dark to off-whitish (most often more heavily streaked with brown) which contrasts with a distinctive black patagium marking. The wing coloring of adults and immatures is similar but for typical pale morph immatures having somewhat heavier brownish markings.[27]

View species

Sharp-shinned Hawk

Accipiter striatus

The sharp-shinned hawk (Accipiter striatus) is a small hawk, with males being the smallest hawks in the United States and Canada, but with the species averaging larger than some Neotropical species, such as the tiny hawk. The taxonomy is far from resolved, with some authorities considering the southern taxa to represent three separate species: white-breasted hawk (A. chionogaster), plain-breasted hawk (A. ventralis), and rufous-thighed hawk (A. erythronemius). The American Ornithological Society keeps all four species conspecific. This section needs additional citations for verification. Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (April 2016) (Learn how and when to remove this template message)

View species

Black-crowned Night-Heron

Nycticorax nycticorax

The black-crowned night heron (Nycticorax nycticorax), or black-capped night heron, commonly shortened to just night heron in Eurasia, is a medium-sized heron found throughout a large part of the world, except in the coldest regions and Australasia (where it is replaced by the closely related nankeen night heron, with which it has hybridized in the area of contact). Adults have a black crown and back with the remainder of the body white or grey, red eyes, and short yellow legs. They have pale grey wings and white under parts. Two or three long white plumes, erected in greeting and courtship displays, extend from the back of the head. The sexes are similar in appearance although the males are slightly larger. Black-crowned night herons do not fit the typical body form of the heron family. They are relatively stocky with shorter bills, legs, and necks than their more familiar cousins, the egrets and "day" herons. Their resting posture is normally somewhat hunched but when hunting they extend their necks and look more like other wading birds.

View species

Cattle Egret

Bubulcus ibis

The cattle egret (Bubulcus ibis) is a cosmopolitan species of heron (family Ardeidae) found in the tropics, subtropics, and warm-temperate zones. It is the only member of the monotypic genus Bubulcus, although some authorities regard its two subspecies as full species, the western cattle egret and the eastern cattle egret. Despite the similarities in plumage to the egrets of the genus Egretta, it is more closely related to the herons of Ardea. Originally native to parts of Asia, Africa, and Europe, it has undergone a rapid expansion in its distribution and successfully colonised much of the rest of the world in the last century.

View species

Green Heron

Butorides virescens

The green heron (Butorides virescens) is a small heron of North and Central America. Butorides is from Middle English butor "bittern" and Ancient Greek -oides, "resembling", and virescens is Latin for "greenish". The green heron is relatively small; adult body length is about 44 cm (17 in). The neck is often pulled in tight against the body. Adults have a glossy, greenish-black cap, a greenish back and wings that are grey-black grading into green or blue, a chestnut neck with a white line down the front, grey underparts and short yellow legs. The bill is dark with a long, sharp point. Female adults tend to be smaller than males, and have duller and lighter plumage, particularly in the breeding season. Juveniles are duller, with the head sides, neck and underparts streaked brown and white, tan-splotched back and wing coverts, and greenish-yellow legs and bill. Hatchlings are covered in down feathers, light grey above, and white on the belly.

View species

Snowy Egret

Egretta thula

The snowy egret (Egretta thula) is a small white heron. The genus name comes from Provençal French for the little egret, aigrette, which is a diminutive of aigron, 'heron'. The species name thula is the Araucano term for the black-necked swan, applied to this species in error by Chilean naturalist Juan Ignacio Molina in 1782. Adult snowy egrets are entirely white apart from the yellow lores between the long black bill and the eye, black legs, and bright yellow feet. The nape and neck bear long, shaggy plumes known as aigrettes. Immature snowy egrets have duller, greenish legs.

View species

Tricolored Heron

Egretta tricolor

The tricolored heron (Egretta tricolor), formerly known as the Louisiana heron, is a small species of heron native to coastal parts of the Americas; in the Atlantic region, it ranges from the northeastern United States, south along the coast, through the Gulf of Mexico and the Caribbean, to northern South America as far south as Brazil. In the Pacific region, it ranges from Peru to California, but it is only a nonbreeding visitor to the far north. This species measures from 56 to 76 cm (22 to 30 in) long and has a typical wingspan of 96 cm (38 in). The slightly larger male heron weighs 415 g (14.6 oz) on average, while the female averages 334 g (11.8 oz). It is a medium-large, long-legged, long-necked heron with a long, pointed, yellowish or greyish bill with a black tip. Its legs and feet are dark.

View species

Antillean Crested Hummingbird

Orthorhyncus cristatus

The Antillean crested hummingbird (Orthorhyncus cristatus) is a species of hummingbird in the family Trochilidae. Found across Anguilla, Antigua and Barbuda, Barbados, Dominica, Grenada, Guadeloupe, Martinique, Montserrat, north-east Puerto Rico, Saba, Saint-Barthélemy, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Vincent and the Grenadines, Sint Eustatius, the British Virgin Islands, the U.S. Virgin Islands, and the Lesser Antilles, while it has also been recorded as a vagrant in Florida, USA. As the name implies, Antillean crested hummingbird is one of the few hummingbirds with a crest. It demonstrates the general sexual dimorphism for hummingbirds where the male is bright and colorful whilst the female is more tannish and dull.[11] Males have a short straight black bill; head with green crest, tipped metallic green to bright blue-green, upperparts dull metallic bronze-green; underparts sooty black; tail black, rounded. The female bill is similar to male’s but its head is without a crest; the forehead, crown and upperparts are metallic bronzy-green; underparts light grey; tail blackish, rounded, four outer rectrices broadly tipped whitish grey.

View species

Green Mango

Anthracothorax viridis

The green mango (Anthracothorax viridis) is a large species of hummingbird endemic to the main island of Puerto Rico. It is usually found in the mountainous regions of the island, often in coffee and other kind of plantations. They usually feed on the nectar found in Heliconia flowers. Their feather coloration is mainly solid dark green with a dark blue and black tail, but solid purple-black birds are common. Females are less glossy, and they have very small white tips at the tail ends.

View species

Green-throated Carib

Eulampis holosericeus

The green-throated carib (Eulampis holosericeus) is a species of hummingbird in the genus Eulampis, which contains one other species. It has two subspecies, holosericeus and chlorolaemus, the former occurring in Puerto Rico and the latter in Grenada. The green-throated carib is a large hummingbird. Adult females have some feathers orange to light green below the peak, while adult males have light green in greater proportion. Also the tail in adult females is dark red-brown with tips ending in white, the tail of the male is dark blue. Both females and males have an intense blue band on the chest, belly of both are dark green-blue. The back of both is green with golden tones.

View species

Greater Antillean Grackle

Quiscalus niger

The Greater Antillean grackle (Quiscalus niger) is a grackle found throughout the Greater Antilles as well as smaller, nearby islands. Like all Quiscalus grackles, it is a rather large, gregarious bird. It lives largely in heavily settled areas. It is also known as the 'kling-kling' and 'chinchilín' in the Dominican Republic, and as a ‘chango’ in Puerto Rico. The 27 cm (11 in)-long male is glossy black with a large rudder-like tail; the 24 cm (9.4 in)-long female has a smaller tail and is similar in color, but less glossy than the male. The eye is yellow and is the only non-black body part. The Greater Antillean grackle is a generalist eater; it eats fruits, bread, plant matter, and both small vertebrates and invertebrates alike.

View species

Shiny Cowbird

Molothrus bonariensis

The shiny cowbird (Molothrus bonariensis) is a passerine bird in the New World family Icteridae. It breeds in most of South America except for dense forests and areas of high altitude such as mountains. Since 1900 the shiny cowbirds' range has shifted northward, and it was recorded in the Caribbean islands as well as the United States, where it is found breeding in southern Florida. It is a bird associated with open habitats, including disturbed land from agriculture and deforestation. Physical appearance of the shiny cowbird adult depends on subspecies. Sizes range from 31-40 grams in mass and 18 cm in length (M. b. minimus), to 55-65 grams in mass and 22 cm in length (M. b. cabanisii).

View species

Venezuelan Troupial

Icterus icterus

The Venezuelan troupial (Icterus icterus) is the national bird of Venezuela. It is found in Colombia, Venezuela, and the Caribbean islands of Aruba, Curaçao, Bonaire, Trinidad, and Puerto Rico. Previously part of a superspecies simply named the troupial, it was recently split together with the orange-backed troupial and Campo troupial. Venezuelan troupials are fairly large in size, with a long tail and a bulky bill. It has a black head and upper breast. The feathers on the front of the neck and upper breast stick outward, making an uneven boundary between the black and the orange of the bird's lower breast and underside. The rest of the orange color is found on the upper and lower back, separated by the black shoulders. The wings are mostly black except for a white streak that runs the length of the wing when in a closed position. The eyes are yellow, and surrounding each one, there is a patch of bright, blue, naked skin. Former Miss International Edymar Martínez wore the image as a national costume in 2015 in Tokyo, Japan, representing as the national bird of Venezuela.

View species

Northern Mockingbird

Mimus polyglottos

The northern mockingbird (Mimus polyglottos) is a mockingbird commonly found in North America. This bird is mainly a permanent resident, but northern birds may move south during harsh weather. This species has rarely been observed in Europe. This species was first described by Carl Linnaeus in his 1758 10th edition of Systema Naturae as Turdus polyglottos. The northern mockingbird is known for its mimicking ability, as reflected by the meaning of its scientific name, "many-tongued thrush". The northern mockingbird has gray to brown upper feathers and a paler belly. Its tail and wings have white patches which are visible in flight. .mw-parser-output .tmulti .thumbinner{display:flex;flex-direction:column}.mw-parser-output .tmulti .trow{display:flex;flex-direction:row;clear:left;flex-wrap:wrap;width:100_;box-sizing:border-box}.mw-parser-output .tmulti .tsingle{margin:1px;float:left}.mw-parser-output .tmulti .theader{clear:both;font-weight:bold;text-align:center;align-self:center;background-color:transparent;width:100_}.mw-parser-output .tmulti .thumbcaption{background-color:transparent}.mw-parser-output .tmulti .text-align-left{text-align:left}.mw-parser-output .tmulti .text-align-right{text-align:right}.mw-parser-output .tmulti .text-align-center{text-align:center}@media all and (max-width:720px){.mw-parser-output .tmulti .thumbinner{width:100_!important;box-sizing:border-box;max-width:none!important;align-items:center}.mw-parser-output .tmulti .trow{justify-content:center}.mw-parser-output .tmulti .tsingle{float:none!important;max-width:100_!important;box-sizing:border-box;text-align:center}.mw-parser-output .tmulti .tsingle .thumbcaption{text-align:left}.mw-parser-output .tmulti .trow>.thumbcaption{text-align:center}}

View species

Pearly-eyed Thrasher

Margarops fuscatus

The pearly-eyed thrasher (Margarops fuscatus) is a bird in the thrasher family Mimidae. It is found on many Caribbean islands, from the Bahamas in the north to the Grenadines in the south, with an isolated population on Bonaire. At least two subspecies can be distinguished genetically: Margarops fuscatus fuscatus which is found between the Greater Antilles and Antigua and Barbuda, M. f. densirostris, occurring from Montserrat and Guadeloupe southwards. Its main habitat is bushes and trees in mountain forests and coffee plantations.

View species

Antillean Nighthawk

Chordeiles gundlachii

The Antillean nighthawk (Chordeiles gundlachii) is a nightjar native to the Caribbean and Florida Keys. The adults are dark with brown, grey and white patterning on the upperparts and breast; the long wings are black and show a white bar in flight. The tail is dark with white barring; the underparts are white with black bars. The adult male has a white throat; the female has a light brown throat. The most distinguishing characteristic to determine its identity from its closest relative the common nighthawk are the contrasting pale tertials near the back of the wings of a sitting bird. There are two color morphs, a gray and a rufous type. Like other nighthawks, this bird will display by flying upward with a distinctive call note, then diving, pulling out of the dive only a few feet from the ground. This creates a rush of air and distinctive sound.

View species

Puerto Rican Nightjar

Antrostomus noctitherus

The Puerto Rican nightjar or Puerto Rican Whip-poor-will (Antrostomus noctitherus) is a bird in the nightjar family found in the coastal dry scrub forests in localized areas of southwestern Puerto Rico. It was described in 1916 from bones found in a cave in north central Puerto Rico and a single skin specimen from 1888, and was considered extinct until observed in the wild in 1961. The current population is estimated as 1,400-2,000 mature birds. The species is currently classified as Endangered due to pressures from habitat loss.

View species

Puerto Rican Owl

Gymnasio nudipes

The Puerto Rican owl (Gymnasio nudipes) or múcaro (Spanish via Taino), formerly known as the Puerto Rican screech owl, is a nocturnal endemic owl of the archipelago of Puerto Rico. It is the only species placed in the genus Gymnasio of the family Strigidae. The subspecies G. n. newtoni, which was endemic to the Virgin Islands, was locally referred to as the cuckoo bird. The Puerto Rican owl is a small owl possessing a brown upperside, a light-brown to white underside, white brown lines and white eyebrows. Sexual dimorphism is minor in this species with females being slightly larger than males. It is usually 20 centimetres (7.9 in) to 23 centimetres (9.1 in) in length with a wingspan of 154 centimetres (61 in) to 171 centimetres (67 in) for both sexes, and weighs about 103 grams (3.6 oz) to 154 grams (5.4 oz).[12]

View species

Short-eared Owl

Asio flammeus

The short-eared owl (Asio flammeus) is a widespread grassland species in the family Strigidae. Owls belonging to genus Asio are known as the eared owls, as they have tufts of feathers resembling mammalian ears. These "ear" tufts may or may not be visible. The short-eared owl will display its tufts when in a defensive pose, although its very short tufts are usually not visible. The short-eared owl is found in open country and grasslands. The short-eared owl is a medium-sized owl measuring 34–43 cm (13–17 in) in length and weighing 206–475 g (7.3–16.8 oz). It has large eyes, a big head, a short neck, and broad wings. Its bill is short, strong, hooked and black. Its plumage is mottled tawny to brown with a barred tail and wings. The upper breast is significantly streaked. Its flight is characteristically floppy due to its irregular wingbeats. The short-eared owl may also be described as "moth or bat-like" in flight.[10] Wingspans range from 85 to 110 cm (33 to 43 in).[11] Females are slightly larger than males. The yellow-orange eyes of A. flammeus are exaggerated by black rings encircling each eye, giving the appearance of them wearing mascara, and large, whitish disks of plumage surrounding the eyes like a mask.

View species

Monk Parakeet

Myiopsitta monachus

The monk parakeet (Myiopsitta monachus), also known as the Quaker parrot, is a species of true parrot in the family Psittacidae. It is a small, bright-green parrot with a greyish breast and greenish-yellow abdomen. Its average lifespan is 20–30 years. It originates from the temperate to subtropical areas of Argentina and the surrounding countries in South America. Self-sustaining feral populations occur in many places, mainly in North America and Europe.

View species

Orange-fronted Parakeet

Eupsittula canicularis

The orange-fronted parakeet or orange-fronted conure (Eupsittula canicularis), also known as the half-moon conure, is a medium-sized parrot that is resident from western Mexico to Costa Rica. Orange-fronted parakeets are 22.5 cm (8.9 in) long and weigh 80 g (2.8 oz). The adult is mainly green, paler and yellower below and with an olive tone to the breast. The wings have blue outer primaries and yellow linings, and the pointed tail is tipped with blue. The head is distinctive, with a blue crown, orange forehead, bare yellow eye-ring, yellow iris and white bill. Young birds are similar to the adults, but with much less orange on the forehead.

View species

Red-masked Parakeet

Psittacara erythrogenys

The red-masked parakeet (Psittacara erythrogenys) is a medium-sized parrot from Ecuador and Peru. It is popular as a pet and are better known in aviculture as the cherry-headed conure or the red-headed conure. They are also considered the best talkers of all the conures. Red-masked parakeets average about 33 cm (13 in) long, of which half is the tail. They are bright green with a mostly red head on which the elongated pale eye-ring is conspicuous; the nape is green. Also, the lesser and median underwing coverts are red, and there is some red on the neck, the thighs, and the leading edge of the wings. Juveniles have green plumage, until their first red feathers appear at around the age of four months. Its call is two-syllabled, harsh and loud.

View species

White-winged Parakeet

Brotogeris versicolurus

The white-winged parakeet (Brotogeris versicolurus), or canary-winged parakeet is a small parrot native to the Amazon River basin from southeast Colombia to the river's mouth in Brazil. Caged birds have been released and the birds have established self-sustaining populations in Lima, Peru, Los Angeles and San Francisco, California, and Miami, Florida areas of the United States, and in Puerto Rico. Although feral birds are showing some recent declines as nesters in the United States, they seem to be doing well in their native habitat. The white-winged parakeet typically is 22 cm in length, and is mostly green in color. It has a trailing yellow edge on its folded wings. Its most distinguished characteristic is the white wing patches most noticed when the bird is in flight. It is closely related to the yellow-chevroned parakeet, and the two have often been considered conspecific.

View species

Hispaniolan Parrot

Amazona ventralis

The Hispaniolan amazon or Hispaniolan parrot (Amazona ventralis), colloquially known as cuca, is a species of Amazon parrot in the family Psittacidae. It is endemic to Hispaniola (Haiti and the Dominican Republic), and has been introduced to Puerto Rico. The main features that differentiate it from other amazons are the white forehead, pale beak, white eye-ring, blue ear patch, and red belly. Its plumage is green, and most feathers are edged with blue. It has a distinct white forehead and area around the eyes; some blue patches on cheeks and crown; a red patch under the chin; and black ear coverts. This amazon also has red feathers on its abdomen; blue wind coverts; green edging to the outer webs; yellowish green plumage under the tail; an upper-side green tail with yellow tips; red outer tail feathers at base; a horn coloured bill, and brown irises with pale feet. Its body length is about 28 cm long. An average adult weighs 250g (8.75 oz), and has a heavy and powerful beak; their bite has been noted to cut open skin and cut deep.

View species

Orange-winged Parrot

Amazona amazonica

The orange-winged amazon (Amazona amazonica), also known locally as orange-winged parrot and loro guaro, is a large amazon parrot. It is a resident breeding bird in tropical South America, from Colombia, Trinidad and Tobago south to Peru, Bolivia and central Brazil. Its habitat is forest and semi-open country. Although common, it is persecuted as an agricultural pest and by capture for the pet trade (over 66,000 captured from 1981 to 1985). It is also hunted as a food source. Introduced breeding populations have been reported in Puerto Rico and Tenerife in the Canary Islands. The orange-winged amazon is a mainly green parrot about 33 cm (13 in) long and weighing about 340 g. It has blue and yellow feathers on its head which varies in extent between individuals. The upper mandible is partly horn colored (gray) and partly dark-gray. It has orange feathers in the wings and tail, which can be seen when in flight. The male and female are identical in external appearance.

View species

Red-crowned Parrot

Amazona viridigenalis

The red-crowned amazon (Amazona viridigenalis), also known as the red-crowned parrot, green-cheeked amazon or Mexican red-headed parrot, is an endangered amazon parrot native to northeastern Mexico and possibly southern Texas in the United States. A 1994 study estimated wild populations of between 2,000 and 4,300 mature individuals; the IUCN Red List considers it a globally endangered species with a decreasing population. The main threats to the native bird's survival are the illegal export of trapped birds from Mexico to the United States for the pet trade and the destruction of their natural habitat, the lowland forests of northeastern Mexico.

View species

Plain Pigeon

Patagioenas inornata

The plain pigeon (Patagioenas inornata) is a species of bird in the family Columbidae. It is found in Cuba, Hispaniola (Dominican Republic and Haiti), Jamaica, and Puerto Rico. Its natural habitats are forest, woodland, coastal desert, mangrove and swampy areas. It is threatened by habitat loss. The plain pigeon is a large-bodied bird (38 cm [15 in]) that superficially resembles the common city pigeon. At a distance it appears pale blue-gray overall. The head, hindneck, breast, and part of the folded wing are colored with a red-wine wash. When folded, the wing shows a white leading edge; in flight, it forms a conspicuous wing bar. Legs and feet are dark red. The female is slightly smaller and duller than the male. Juveniles are browner overall, with pale wing margins and dark eyes.

View species

Killdeer

Charadrius vociferus

The killdeer (Charadrius vociferus) is a large plover found in the Americas. It was described and given its current scientific name in 1758 by Carl Linnaeus in the 10th edition of his Systema Naturae. Three subspecies are described. The killdeer's common name comes from its often-heard call. Its upperparts are mostly brown with rufous fringes, the head has patches of white and black, and two black bands cross the breast. The belly and the rest of the breast are white. The nominate (or originally described) subspecies breeds from southeastern Alaska and southern Canada to Mexico. It is seen year-round in the southern half of its breeding range; the subspecies C. v. ternominatus is probably resident in the West Indies, and C. v. peruvianus inhabits Peru and areas of the surrounding countries throughout the year. North American breeders winter from their resident range south to Central America, the West Indies, and the northernmost portions of South America. The killdeer is a large plover, with adults ranging in length from 20 to 28 cm (7.9 to 11.0 in), having a wingspan between 59 and 63 cm (23 and 25 in), and usually being between 72 and 121 g (2.5 and 4.3 oz) in weight. It has a short, thick, and dark bill, flesh-colored legs, and a red eye ring.

View species

American Coot

Fulica americana

The American coot (Fulica americana), also known as a mud hen or pouldeau, is a bird of the family Rallidae. Though commonly mistaken for ducks, American coots are only distantly related to ducks, belonging to a separate order. Unlike the webbed feet of ducks, coots have broad, lobed scales on their lower legs and toes that fold back with each step in order to facilitate walking on dry land. Coots live near water, typically inhabiting wetlands and open water bodies in North America. Groups of coots are called covers or rafts.[citation needed] The oldest known coot lived to be 22 years old. The American coot measures 34–43 cm (13–17 in) in length with a wingspan of 58 to 71 cm (23 to 28 in). Adults have a short, thick, white bill and white frontal shield, which usually has a reddish-brown spot near the top of the bill between the eyes. Males and females look alike, but females are smaller. Body mass in females ranges from 427 to 628 g (0.941 to 1.385 lb) and in males from 576 to 848 g (1.270 to 1.870 lb).[13][14][15] Juvenile birds have olive-brown crowns and a gray body. They become adult-colored around 4 months of age.

View species

Clapper Rail

Rallus crepitans

The clapper rail (Rallus crepitans) is a member of the rail family, Rallidae. The taxonomy for this species is confusing and still being determined. The Ridgway's rail (formerly the California clapper rail) and the mangrove rail have been recently split. Furthermore, some taxonomists consider that the King rail and Aztec rail should be considered within this group, as those birds look similar and the birds are known to interbreed where they share territories. The clapper rail is a chicken-sized bird that rarely flies. It is grayish brown with a pale chestnut breast and a noticeable white patch under the tail. Its bill curves slightly downwards.

View species

Common Gallinule

Gallinula galeata

The common gallinule (Gallinula galeata) is a bird in the family Rallidae. It was split from the common moorhen by the American Ornithologists' Union in July 2011. It lives around well-vegetated marshes, ponds, canals, and other wetlands in the Americas. The species is not found in the polar regions or many tropical rainforests. Elsewhere, the common gallinule is likely the most commonly seen rail species in much of North America, except for the American coot in some regions.

View species

Yellow-breasted Crake

Laterallus flaviventer

The yellow-breasted crake (Laterallus flaviventer) is a species of bird in the family Rallidae. It was formerly sometimes placed in the obsolete genus Poliolimnas or united with the Ocellated crake in Micropygia, and is now occasionally separated in a monotypic genus Hapalocrex. Phylogenetic analyses of mitochondrial DNA revealed that it is not a part of Porzana proper, and instead belongs within the Coturnicops–Laterallus clade. While its precise relationships are still insufficiently resolved, it is not closely related to Micropygia, and Stervander et al. (2019) suggested that it should be referred to as Laterallus flaviventer pending further data.

View species

Bananaquit

Coereba flaveola

The bananaquit (Coereba flaveola) is a species of passerine bird in the tanager family Thraupidae. Before the development of molecular genetics in the 21st century, its relationship to other species was uncertain and it was either placed with the buntings and New World sparrows in the family Emberizidae, with New World warblers in the family Parulidae or in its own monotypic family Coerebidae. This small, active nectarivore is found in warmer parts of the Americas, and is generally common. Juvenile bananaquits are duller than adults, and may have yellow eyebrow and throat

View species

Black-faced Grassquit

Melanospiza bicolor

The black-faced grassquit (Melanospiza bicolor) is a small bird. It is recognized as a tanager closely related to Darwin's finches. It breeds in the West Indies except Cuba, on Tobago but not Trinidad, and along the northern coasts of Colombia and Venezuela. A male black-faced grassquits is around 10 cm (3.9 in) long and weighs approximately 10 g (0.35 oz). It has a short conical black bill, a black head and breast with an olive green back. Females and immature birds have dull olive-grey upperparts and head, and paler grey underparts becoming whiter on the belly.

View species

Puerto Rican Spindalis

Spindalis portoricensis

The Puerto Rican spindalis (Spindalis portoricensis) is a bird endemic to the island of Puerto Rico, where it is commonly known as reina mora. The species is widely distributed throughout the island and is an important part of the Puerto Rican ecosystem because of its help in seed dispersal and plant reproduction. The Puerto Rican spindalis is the unofficial national bird[N 1] of Puerto Rico. The Puerto Rican spindalis exhibits sexual dimorphism with males being brightly colored and females being dully colored. Males are green colored above with an orange neck and chest. They have a black head with two white stripes running across it, with one above and one below the eyes. The tail and wings are gray to black with small white stripes at the tips. In contrast, the female is a dull olive-green color with slightly noticeable white stripes. Sexual dimorphism is also noticeable in weight and size. Females are slightly heavier but smaller in length than males. The male's weight ranges from 22.5 to 37.0 grams with an average of 30.8 grams while the female's ranges from 28.0 to 41.1 grams with an average of 33.5 grams. The length of the male's wings ranges from 82 to 88.5 mm with an average of 85.2 mm while the female's range from 80 to 85.5 mm with an average of 82.6 mm. The length of the male's tail ranges from 59 to 68 mm with an average of 63.3 mm while the female's range from 56 to 65.5 mm with an average of 60.6 mm.

View species

Puerto Rican Tanager

Nesospingus speculiferus

The Puerto Rican tanager (Nesospingus speculiferus) is a small passerine bird endemic to the archipelago of Puerto Rico. It is the only member of the genus Nesospingus and has historically been placed in the tanager family, but recent studies indicate it as either belonging in its own family Nesospingidae or as being a member of Phaenicophilidae. Its closest relatives are likely the spindalises (family Spindalidae, sometimes also considered a member of the Phaenicophilidae). The Puerto Rican tanager is known to locals as llorosa, which means 'cryer'.

View species

Yellow-faced Grassquit

Tiaris olivaceus

The yellow-faced grassquit (Tiaris olivaceus) is a passerine bird in the tanager family Thraupidae and is the only member of the genus Tiaris. It is native to the Central America, South America, and the Caribbean. It is a small bird with a conical bill, sharper than that of the related seedeaters. It is 10–10.7 cm (3.9–4.2 in) long and weighs about 8–10 g (0.28–0.35 oz), depending on subspecies. The adult male has an olive-green back, and its face and breast are black apart from a bright yellow throat, supercilia, and lower eyelid spot. The rest of the underparts are greyish olive. The beak and eyes are dark, the legs are grey.[11][12][13]

View species

Red-billed Tropicbird

Phaethon aethereus

The red-billed tropicbird (Phaethon aethereus) is a tropicbird, one of three closely related species of seabird of tropical oceans. Superficially resembling a tern in appearance, it has mostly white plumage with some black markings on the wings and back, a black mask and, as its common name suggests, a red bill. Most adults have tail streamers that are about two times their body length, with those in males being generally longer than those in females. The red-billed tropicbird itself has three subspecies recognized, including the nominate. The subspecies mesonauta is distinguished from the nominate by the rosy tinge of its fresh plumage, and the subspecies indicus can be differentiated by its smaller size, more restricted mask, and more orange bill. This species ranges across the tropical Atlantic, eastern Pacific, and Indian Oceans. The nominate is found in the southern Atlantic Ocean, the subspecies indicus in the waters off of the Middle East and in the Indian Ocean, and the subspecies mesonauta in the eastern portions of both the Atlantic and the Pacific Oceans and in the Caribbean. It was one of the many species described by Carl Linnaeus in his 1758 10th edition of Systema Naturae. The red-billed tropicbird measures 90 to 105 cm (35 to 41 in) on average,[15] which includes the 46 to 56 cm (18 to 22 in)-long tail streamers.[10] Without them the tropicbird measures about 48 cm (19 in).[15] It has a wingspan of 99 to 106 cm (39 to 42 in).[10] In overall appearance it is tern-like in shape.[16] Its plumage is white, with black wing tips, and a back that is finely barred in black.[17] It has a black mask that extends up from just above the lores to the sides of its nape, with gray mottling usually seen near the nape and hindneck. The tail has black shaft streaks, as do tail streamers. The underparts are white, with some black on the outermost primaries and tertials and occasionally with black markings on the flanks. The iris is blackish-brown, and the bill is red.[17] The legs, base of the central toe, and parts of the outer toes are orange-yellow while the rest of the feet are black. Although the sexes are similar,[10] the males are generally larger than females,[18] with the tail streamers being around 12 cm (4.7 in) longer on the male than on the female.[11]

View species

White-tailed Tropicbird

(Phaethon lepturus)

The white-tailed tropicbird (Phaethon lepturus) is a species of tropicbird. It is the smallest of three closely related seabirds of the tropical oceans and smallest member of the order Phaethontiformes. It is found in the tropical Atlantic, western Pacific and Indian Oceans. It also breeds on some Caribbean islands, and a few pairs have started nesting recently on Little Tobago, joining the red-billed tropicbird colony. In addition to the tropical Atlantic, it nests as far north as Bermuda, where it is locally called a "longtail".

View species

A good guide starts with a little curiosity.

Use the photo view to compare appearances, then open a species to learn about its habitat, diet and calls. Observe from a respectful distance and give nesting birds plenty of space.